Προβληματισμό προκαλεί ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων που σκαρφάλωσε χθες στα 19, εκ των οποίων τα 12 αφορούν ταξιδιώτες που αφίχθησαν με πτήση από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, θετικοί βρέθηκαν εννέα υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, οι επιβαίνοντες της πτήσης που βγήκαν θετικοί θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και οι υπόλοιποι σε περιορισμό διάρκειας επτά ημερών. Επιπλέον, οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση.

Ετσι, συνολικά και σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είχαν εντοπιστεί έως χθες στη χώρα μας 2.937 κρούσματα, ενώ το τελευταίο 24ωρο δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος.

ΤΑ ΤΕΣΤ. Εν τω μεταξύ ξεκίνησε η διεξαγωγή τεστ αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό στους εργαζομένους των δομών υγείας όλη της χώρας, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αξιοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Ηδη η διαδικασία του ελέγχου ξεκίνησε για το προσωπικό των μονάδων υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και θα συνεχιστεί σε όλες τις ΥΠΕ (επτά συνολικά) ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας «εξασφάλισε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων» που θα διεξαχθεί - έπειτα από απόφαση του Βασίλη Κικίλια - στους επαγγελματίες υγείας που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του ΕΣΥ.

Το πρόγραμμα του ελέγχου αντισωμάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, απευθύνεται στους εργαζομένους στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στιςΤοπικές Ομάδες Υγείας(ΤΟΜΥ) και στα Τοπικά και Περιφερειακά Ιατρεία.

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στο τεστ αντισωμάτων είναι εθελοντική για όλους τους εργαζομένους. Η αιμοληψία θα γίνεται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, και τα δείγματα θα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο που υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής είτε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, όπως, για παράδειγμα, στους εργαζομένους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζομένους σε αποκεντρωμένες δομές των ψυχιατρείων (ξενώνες, οικοτροφεία).