Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας, ένα φόρουμ δημόσιου διαλόγου αλλά και ένα κανάλι μετάδοσης πληροφοριών. Κάθε ένας από αυτούς τους τρεις ρόλους έχει το δικό του ειδικό βάρος στον τρόπο που αλληλεπιδρά η κοινωνία σε διάφορα επίπεδα. Συχνά όμως τα σόσιαλ μίντια χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Οχι ως κανάλια μετάδοσης πληροφοριών αλλά διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οχι ως φόρουμ διαλόγου αλλά ως χώρος προσβολών και ύβρεων. Οχι για να επικοινωνήσει κανείς καλή τη πίστει αλλά για να απειλήσει, να σπιλώσει, να διαβάλει.

Αυτή η κακή χρήση οδήγησε την ελληνική Δικαιοσύνη να λάβει μια σημαντική απόφαση σχετικά με την προσβολή προσωπικότητας διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δικαιώνοντας έναν πολίτη που είχε πέσει θύμα ακριβώς αυτής της κακής χρήσης. Θύμα έπεσε και υπουργός της κυβέρνησης από χρήστη του Διαδικτύου που δεν δίστασε να εμπλέξει το ανήλικο παιδί του πολιτικού. Η Δικαιοσύνη όμως δεν αρκεί για την επίλυση ενός προβλήματος που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να βρεθούν τρόποι για να περιοριστεί ένα φαινόμενο που μετατρέπει το Διαδίκτυο σε ζούγκλα.

Η λογοκρισία δεν μπορεί ασφαλώς να είναι ένας τέτοιος τρόπος. Οπως όμως οι προσβολές, οι απειλές και οι ύβρεις δεν είναι ανεκτές στη φυσική ζωή, έτσι δεν μπορεί να είναι ανεκτές και στην ψηφιακή. Ο λόγος μίσους δεν μπορεί να έχει θέση στα κοινωνικά δίκτυα. Κι αυτό πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο.