Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η πανδημία του COVID-19 δεν είναι η πρώτη που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Ωστόσο, αυτή τη φορά συντελείται παράλληλα ένα παγκόσμιο πείραμα. Το σύνολο σχεδόν της ανθρώπινης επικοινωνίας - ειδικά κατά τη λεγόμενη περίοδο του lockdown - συντελέστηκε μέσα από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Σε μεγάλο βαθμό αυτό συνεχίζει να συμβαίνει και σήμερα. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του διαστήματος η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ενώπιον νέων ηθικών και νομικών διλημμάτων. Η τεχνολογία προφανώς υπάρχει. Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε να αναπτύξει μια τεχνολογική στρατηγική που έδινε έμφαση στην ενδυνάμωση του πολίτη. Αξιοποιήσαμε μια υφιστάμενη επιλογή μας - τη χρήση απλών τεχνολογιών για την καταπολέμηση της περιττής γραφειοκρατίας - και την καταστήσαμε εργαλείο τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Πλατφόρμες όπως το Gov.gr, η άυλη συνταγογράφηση, οι τηλεδιασκέψεις στο Δημόσιο συνέβαλαν τόσο στην καταπολέμηση της πανδημίας αυτής καθαυτήν, όσο και στο να θεμελιωθεί η πεποίθηση πως το κράτος συνέχισε να λειτουργεί καλά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αλλά ακόμα και σε ό,τι αφορούσε τεχνολογικές επιλογές που είχαν να κάνουν με καθαυτό τη φύση της περιόδου που διανύσαμε - όπως το 13033 -, η λογική ήταν κοινή. Επιλέξαμε τη χρήση της τεχνολογίας με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα, στην προσωπική ζωή, στην προστασία των δεδομένων και στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Για εμάς, δεν τέθηκε ούτε για μια στιγμή οποιοδήποτε δίλημμα άλλης φύσεως.
Κοιτάζοντας μπροστά, είναι σαφές πως όλες οι λέξεις που έχουν ως πρώτο συνθετικό το «τηλε-» έχουν μπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη ζωή μας: τηλέργασία, τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική. Υπερβαίνοντας σταδιακά την πανδημία, είναι αυξανόμενα ορατό πως δεν θα επιστρέψουμε σε ένα μέλλον ολάκερα όμοιο με το προ πανδημίας παρελθόν. Η περίοδος αυτή θα έχει αφήσει την κληρονομιά της, η οποία θα σχηματοποιείται σε νέες συνήθειες, νέες λογικές και νέα εργαλεία. Αυτό συνέβη σε κάθε πανδημία στην ιστορία της ανθρωπότητας - το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Θα χρειαστούμε σαφέστατα και νέες νομοθετικές προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα για τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας. Είναι, επίσης, πιθανό πως πέρα από τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση του Δημοσίου στη χώρα μας θα απαιτηθούν και νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των επόμενων φάσεων της πανδημίας. Με τη χρήση νέων ασφαλών εφαρμογών που θα αποκλείουν τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αλλά και τη χρήση τους για οποιονδήποτε άλλον σκοπό πέραν της προστασίας της ζωής και της υγείας των πολιτών.
Το στοίχημα της επανόδου στην καθημερινότητα θεμελιώνεται στην αξιοπιστία που καταφέραμε μέχρι σήμερα να συσσωρεύσουμε, τόσο απέναντι στους πολίτες της χώρας όσο και στη διεθνή κοινότητα ευρύτερα. Οπως, λοιπόν, εργαστήκαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, έτσι θα δουλέψουμε και στη δεύτερη. Η τεχνολογία μας βοήθησε να μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι μας. Εξίσου ασφαλείς καλούμαστε τώρα να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας. Για εμάς, αυτή η ασφάλεια δεν θα προκύψει ως προϊόν διλήμματος μεταξύ ιδιωτικότητας και υγείας, αλλά αντίθετα αποτελεί κοινή συνισταμένη τους.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης