Σενάριο κρατικοποιήσεων από τη σουηδική κυβέρνηση

Η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και να κρατικοποιήσει ή να αποκτήσει συμμετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες εάν αυτό χρειαστεί για να βγουν από την οικονομική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού. Αυτό μπορεί να γίνει για μεγαλύτερες εταιρείες. Η κυβέρνηση έχει ήδη εισαγάγει σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, όπως εγγυήσεις δανείων, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί με άμεσες κεφαλαιακές «ενέσεις» στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αναστολή παραγωγής από την Toyota στην Ευρώπη

H Toyota προχωρά στην προσωρινή αναστολή της παραγωγής σε όλα τα εργοστάσιά της στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας. Ανακοίνωσε αναστολή για τις μονάδες της στη Ρωσία, έχοντας ήδη εφαρμόσει το μέτρο στη Γαλλία και στη Βρετανία. Η ιαπωνική εταιρεία ζήτησε δάνεια 1 τρισ. γεν (9 δισ. δολάρια) από τις ιαπωνικές τράπεζες. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προγραμματίσει την επαναλειτουργία ορισμένων ευρωπαϊκών εργοστασίων μετά τις 20 Απριλίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση.

Επιδοτήσεις σε εργαζομένους δίνουν στην Αυστραλία

Στην επιδότηση περίπου 6 εκατ. μισθών εργαζομένων προχωρά η Αυστραλία χορηγώντας περίπου 130 δισ. δολάρια Αυστραλίας (72 δισ. ευρώ). Πρόκειται για την τρίτη δόση προγράμματος ενίσχυσης που σχεδιάστηκε για να περιορίσει τον αντίκτυπο από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον θέλει να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Το νέο αυτό πρόγραμμα ανεβάζει το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μέχρι στιγμής στα 320 δισ. δολάρια Αυστραλίας ή σχεδόν στο 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Ντε Γκίντος δεν θεωρεί λύση μόνο το κορωνο-ομόλογο

Τα κοινά ομόλογα, τα οποία αυτή την περίοδο αποκαλούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση κορωνο-ομόλογα, δεν είναι το μόνο ούτε το πιο αποτελεσματικό μέσο στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος. Ο ίδιος φαίνεται ότι προσπαθεί να εξομαλύνει αντιδράσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία που ζητούν έκδοση κοινών ομολόγων. Ο Ντε Γκίντος θεωρεί ότι το πιο ισχυρό όπλο ενάντια στην πανδημία είναι η ΕΚΤ.