Το πρώτο κρούσμα των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού καταγράφεται και στην ελληνική βαριά βιομηχανία.

Η Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα ΑΕ, του ομίλου της Viochalco, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά και για έναν μήνα τις κύριες παραγωγικές δραστηριότητες της ίδιας και των θυγατρικών της εταιρειών Sovel ΑΕ, Ερλικον ΑΕ, Πράκσυς ΑΕ και Ετήλ ΑΕ. Παράλληλα θέτει τους εργαζομένους σε αυτές σε διαθεσιμότητα από τις 2 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου, ενώ και οι διοικητικοί υπάλληλοι των εταιρειών τίθενται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαθεσιμότητα αφορά περίπου 650 εργαζομένους στα εργοστάσια της Sovel στον Αλμυρό του Βόλου και της Σιδενόρ της Θεσσαλονίκης καθώς και των υπόλοιπων θυγατρικών της Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα. Στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης, κατά τις ίδιες πηγές, τίθενται περίπου 100 διοικητικοί υπάλληλοι. Δηλαδή τα έκτακτα εργασιακά μέτρα αφορούν συνολικά 750 εργαζομένους.

Η διοίκηση της βιομηχανίας χάλυβα αποφάσισε, αναφέρουν πηγές της, να αξιοποιήσει το ισχύον μέτρο της διαθεσιμότητας και όχι το έκτακτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το 60% του μισθού τους, το οποίο κατά 50% θα προέλθει από τον εργοδότη και 10% από το κράτος. Παράλληλα θα λάβουν κανονικά και το επίδομα Πάσχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας «κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, οι εμπορικές δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς και η παραλαβή πρώτων υλών (σκραπ χάλυβα) των εταιρειών αυτών θα συνεχιστούν απρόσκοπτα».

Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών έλαβαν τις αποφάσεις αυτές λόγω των ήδη δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στη διεθνή αγορά χάλυβα, οι οποίες επιδεινώθηκαν ραγδαία ως αποτέλεσμα της πρόσφατης πανδημίας COVID-19, που περιόρισε δραστικά τη ζήτηση για τα προϊόντα τους, καθώς επήλθε απότομη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και σε δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τον χάλυβα ως πρώτη ύλη.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, από τις παραγγελίες θα εκτελεστεί το 40%. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση κατρακύλησε 60% μέσα σε δύο εβδομάδες και προέρχεται κυρίως από την οικοδομή. «Μόνο όσα projects βρίσκονται κοντά στη φάση του μπετόν συνεχίζονται, καθώς τα υπόλοιπα σταμάτησαν» εξηγούν αρμόδιες πηγές της εταιρείας.

Η Σιδενόρ όμως, λένε πληροφορίες, έχει διαθέσιμο μεγάλο στοκ υλών – να σημειωθεί ότι παράγει 3.000-4.000 προϊόντα ημερησίως και ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ – ώστε με τον τρόπο αυτόν να εξοικονομεί κόστος και να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

Παράλληλα, η εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά της ώστε οι πελάτες της να εξυπηρετούνται κανονικά. Δεν διακόπτει δηλαδή τη λειτουργία της.

Σημειώνεται ότι σε λήψη ανάλογων μέτρων έχουν ήδη προβεί πολλές χαλυβουργίες στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.