Λέγεται πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς μια κρίση είναι να τη μετατρέψει σε ευκαιρία. Η πανδημία είναι χωρίς αμφιβολία μια τέτοια περίπτωση. Η χώρα μας και η κυβέρνηση μπορούν και πρέπει να μετατρέψουν την κρίση δημόσιας υγείας με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια οικονομική ευκαιρία. Η χώρα μπορεί να βγάλει από το χειρότερο, το καλύτερο. Αυτή είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη.

Είναι κάτι που διαφαίνεται από την ένταξη της χώρας μας στο καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή σε εκείνον τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χάρις στον οποίο αποκλιμακώνεται το κόστος δανεισμού με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Αυτή η πολύ θετική εξέλιξη μπορεί να έχει συνέχεια, αρχής γενομένης από τα πλεονάσματα. Μια σειρά από τέτοια βήματα θα επιτρέψουν στην οικονομία να πάρει ανάσες σε συνθήκες που δεν είναι αυτές της ασφυξίας.

Οι εταίροι μας, ακόμη και εκείνοι που ομνύουν στην οικονομική ορθοδοξία, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως η λιτότητα δεν είναι το φάρμακο που θεραπεύει πάσα νόσο. Η ίδια η πανδημία επιβάλλει μια κεϊνσιανή λογική στη διαχείριση της οικονομίας. Με απλά λόγια, έχει έρθει η ώρα να ξοδέψουμε. Και να ξοδέψουμε όχι ασφαλώς στην αλόγιστη κατανάλωση, αλλά σε υποδομές και επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα μας πρέπει να βρει τη θέση της όχι στις παρυφές, αλλά στον πυρήνα αυτής της νέας πραγματικότητας.