Θα κάνει λάθος όποιος πιστέψει πως η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, πανεπιστημίων και αιθουσών ψυχαγωγίας, όπως είναι οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, είναι αρκετή από μόνη της για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η αναστολή γίνεται για να αποφευχθεί η συνάθροιση πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο και όχι για να μεταφερθεί η συνάθροιση από τις σχολικές αίθουσες στις πλατείες.

Αυτό σημαίνει ότι μικροί και μεγάλοι οφείλουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και όχι να δουν το λουκέτο σαν μια ευκαιρία για διακοπές. Σημαίνει, γενικότερα, πως τα κρούσματα θα περιοριστούν μόνο εάν οι πολίτες ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τηρήσουν ασφαλώς την ψυχραιμία τους. Δεν υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, να εφορμήσουν οι πολίτες στα σουπερμάρκετ σαν να μην υπάρχει αύριο. Σωστή στάση συνιστά το μέτρο σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Και μέτρο σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει πειθάρχηση στους κανόνες.

Σε αυτή τη φάση της εξάπλωσης του ιού θα δοκιμαστούν πολλά. Οι αντοχές του συστήματος υγείας, η οικονομία, οι υποδομές. Θα δοκιμαστεί όμως και η κοινωνική συνοχή. Πρέπει ωστόσο να αντιληφθούμε πως αξίες όπως η αλληλεγγύη και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης είναι πλεονεκτήματα και όχι μειονεκτήματα στην αντιμετώπιση του ιού. Οπλα που πρέπει να πάρει ο καθένας στα χέρια του για να βγει η κοινωνία μας από αυτήν την περιπέτεια πιο δυνατή.