Από αυτήν εδώ τη θέση «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν επισημάνει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα τον κίνδυνο που θα προκύψει εάν οι πολίτες δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η αίσθηση της ατομικής ευθύνης. Εχουν υπογραμμίσει πως κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας πανδημίας εάν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των ειδικών. Και έχουν επιμείνει πως η απείθεια μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική.

Η επιμονή αυτή δικαιώνεται από τα γεγονότα. Μετά τους «αντιστασιακούς» καρναβαλιστές ήρθαν και κάποιοι πολίτες οι οποίοι όφειλαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους να προστεθούν στα κρούσματα της απείθειας. Ηρθαν να περιφρονήσουν το δημόσιο συμφέρον που σε αυτές τις συνθήκες ταυτίζεται με τη δημόσια υγεία και να υπενθυμίσουν πως το σύνολο μπορεί να κινδυνεύσει από τη στάση και τη συμπεριφορά λίγων ανεύθυνων. Από εκείνους που, μολονότι ακούν και βλέπουν τι συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία, συμπεριφέρονται σαν να μην τους αφορά ο κίνδυνος.

Αυτοί οι λίγοι δεν θα πρέπει να γίνουν περισσότεροι. Κι αυτό σημαίνει πως η πολιτεία οφείλει να καταστήσει σαφές με τα όπλα που της προσφέρει ο νόμος πως τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα θα έδινε την εντύπωση πως αδυνατεί να ελέγξει συμπεριφορές που απειλούν το κοινωνικό σύνολο. Θα έστελνε επομένως το λάθος μήνυμα, όταν το μήνυμα δεν πρέπει να είναι μόνο σωστό, αλλά και απολύτως σαφές.