Το +5 με το οποίο ο Ολυμπιακός έφυγε χθες από την Τούμπα αντικατοπτρίζει και τη διαφορά των δύο ομάδων συνολικά στο εφετινό πρωτάθλημα. Την εικόνα που έδειξαν οι δύο αντίπαλοι τόσο στις εντός των τοιχών υποχρεώσεις, όσο και στην Ευρώπη, εκεί που ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε νωρίς, ενώ ο Ολυμπιακός αγωνίζεται ακόμα και σήμερα, στα τέλη Φεβρουαρίου, κοιτάζοντας στα μάτια ομάδες όπως η Αρσεναλ.

Η χθεσινή εικόνα της ομάδας του Μαρτίνς και η νίκη στην Τούμπα, απλά έβαλε τη… σφραγίδα σε αυτό που όλη η Ελλάδα έβλεπε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πως ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ, περισσότερο δουλεμένη, που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και κυρίως ξέρει πώς να το πάρει. Με έναν προπονητή που είναι για δεύτερη χρονιά στον πάγκο, που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και που έμαθε από τα όποια λάθη έκανε πέρσι, οδηγώντας εκ του ασφαλούς τούτη τη σεζόν τον Ολυμπιακό προς τον τίτλο.

Το… άδειο βλέμμα του Αμπελ Φερέιρα μετά το τέλος του ντέρμπι έδειχνε και τον προβληματισμό του για το μέλλον του πρωταθλήματος. Πιθανόν και το δικό του. Ο εφετινός Ολυμπιακός, αήττητος έως τώρα στην κούρσα, έχοντας μπροστά του ακόμα έντεκα αγώνες και μια απόσταση πέντε βαθμών, δύσκολα μπορεί να λυγίσει. Η νίκη στην Τούμπα του δίνει την απαιτούμενη ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, που πλάι στη δεδομένη ποιότητά του, τον φέρνει πια πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟΚ, που θεωρούσε πως το ματς στην Τούμπα είναι το… μαξιλαράκι ασφαλείας για τη μάχη του προς το δεύτερο σερί πρωτάθλημα, εγκλωβίστηκε από την τακτική προσέγγιση του Μαρτίνς, από το πάθος των παικτών του Ολυμπιακού και φυσικά από το γεγονός πως δεν έχει παίκτες προσωπικότητες, τύπου Βαλμπουενά, να τον κουβαλήσουν στα πολύ δύσκολα. Και δεν έχει την καρδιά του πρωταθλητή για να φεύγει νικητής από τέτοιου είδους παιχνίδια. Μια καρδιά που… χτίζεται μέσα από πορεία ετών και πολλών τίτλων και όχι ενός έπειτα από 35 χρόνια.