Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε πλήρη εξέλιξη είναι στο παρασκήνιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αντιπαράθεση των τάσεων στον δρόμο προς το συνέδριο, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να παρέμβει τις προσεχείς ημέρες σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Το κλίμα είναι βαρύ στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και η υπόγεια σύγκρουση δεν έχει να κάνει απλά με τα κομματικά οφίτσια, αλλά έχει σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο. Και αυτό διότι συγκρούονται κατά δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις σχετικά με τη διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την ομάδα των «προεδρικών» και των πασοκογενών από τη μία πλευρά και τους 53+ από την άλλη.
ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. Σε αυτό το φορτισμένο πολιτικά περιβάλλον, ο Τσίπρας καλείται να βρει το αντίδοτο της εσωκομματικής ηρεμίας, σε μια χρονική περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να εμφανίζει συντεταγμένη αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης, πολλά στελέχη του αναλώνονται σε μηχανιστικές διαδικασίες που αποξενώνουν και ψηφοφόρους - εν δυνάμει μέλη του κόμματος, όπως αναφέρουν από το προεδρικό επιτελείο. Ο ίδιος επιμένει ότι ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει πισωγύρισμα, όπως κατέστησε σαφές και κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Και αυτό θα το σημειώσει στην προσεχή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ενδεχομένως να αποτελέσει και ένα σημείο όπου οι αντικρουόμενες δυνάμεις θα δώσουν μία ακόμα αναμέτρηση στον δρόμο προς το συνέδριο.
Παράλληλα υπάρχει το επόμενο διάστημα και μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον απολογισμό της ήττας της 7ης Ιουλίου και βέβαια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει της έκθεσης Αριστείδη Μπαλτά, Γιάννη Δραγασάκη και Θοδωρή Δρίτσα.
Ο πρώην πρωθυπουργός, που εξετάζει διάφορα σενάρια, όπως π.χ. να στηθούν εσωκομματικές κάλπες πριν από το συνέδριο του Μαΐου για το όνομα του κόμματος, δείχνει να μην μπαίνει σε λογική εσωκομματικών συμβιβασμών. Και αυτό διότι, όπως λένε συνομιλητές του, βλέπει τη μεγάλη εικόνα και αποφεύγει μια μίζερη και εσωστρεφή συζήτηση, αν και ακούγονται ήδη φωνές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ συμμαχούν πλέον και τυχοδιωκτικά στοιχεία - με βάση τον χαρακτηριστικό πρώην συντρόφων τους στο ΠΑΣΟΚ - και πρόσωπα με αρνητικό φορτίο από την εκφυλιστική περίοδο του άλλοτε κραταιού κινήματος.
ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στη σκιά των συζητήσεων στα ενδότερα της Κουμουνδούρου για να υπάρξει στο όνομα του κόμματος προσθήκη προσδιορισμού, το οποίο και θα επισφραγίζει το άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και θα μπορεί να έχει και ισχυρό οικολογικό πρόσημο, ο Τσίπρας ξεκινά και πάλι περιοδείες, όπως σήμερα στην Ηλεία, ενώ θα εντείνει τις δημόσιες εμφανίσεις του με συνεντεύξεις και ομιλίες. Μπροστά στον στόχο της διεύρυνσης, οι «προεδρικοί» εισηγούνται να μη διστάσει να προχωρήσει και σε ρήξη με όσους διαφωνούν εσωκομματικά και από την άλλη υπάρχει η θεώρηση ότι επιχειρείται η εγκαθίδρυση ενός αρχηγικού κόμματος που θα συνθλίψει επί της ουσίας τις συλλογικές διαδικασίες.
Στην αντίπερα όχθη, ο φόβος όσων δεν ανήκουν στη στενή προεδρική ομάδα ή στους επάλληλους κύκλους αυτής είναι να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα μελών σε κόμμα ιδιοκτητών, όπως λένε - και τονίζουν ότι, όπως εξελίσσεται ο μετασχηματισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενισχύεται το επιχείρημα περί δημιουργίας «πολιτικών μαγαζιών» στο εσωτερικό του κόμματος.
Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα αρνητικά κουβαλάει, δηλαδή τον μηχανιστικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος και τον γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό, γίνεται όλο και πιο ορατή, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει ο Τσίπρας, όπως και την καθυπόταξη της πολιτικής στον οργανωτισμό, με βάση την εκτίμηση έμπειρων στελεχών. «Ο Τσίπρας έχοντας το αρχηγικό ιμπέριουμ πρέπει να ανοίξει τη μεγάλη συζήτηση και σε ιδεολογικό πεδίο και να μην πέσει στη μαύρη τρύπα του οργανωτισμού που εξουδετερώνει την πολιτική» σχολίαζε στα «ΝΕΑ» βουλευτής με μακρά θητεία.