Το στοίχημα της απαγόρευσης του καπνίσματος ήταν δύσκολο. Με έναν συνδυασμό όμως ενημέρωσης και καταστολής, και με την πολύτιμη συνεργασία της κοινωνίας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να το κερδίζει.

Ακολουθεί έτσι το επόμενο στοίχημα, που αφορά ένα άλλο τεράστιο, αν και όχι τόσο «ορατό», πρόβλημα: τον εθισμό στο αλκοόλ. Οπως γράφουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο σκοπεύει και πάλι να δώσει έμφαση στην πρόληψη, με εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Στην υποστήριξη, με ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής επικοινωνίας. Και στην καταστολή, με ελέγχους στα σημεία διάθεσης του αλκοόλ και αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις παραβάσεις. Η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει να λάβει τέλος.

Γνωρίζοντας ότι η ευημερία δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο οικονομικών παραγόντων, αλλά και της καλής υγείας των πολιτών, η κυβέρνηση σκοπεύει παραλλήλως να καταπολεμήσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας και να ενθαρρύνει τη σωματική άσκηση. Την ώρα λοιπόν που ο πρόεδρος Τραμπ καταργεί το λεγόμενο «μενού της Μισέλ Ομπάμα», και επαναφέρει στα σχολεία τα χάμπουργκερ και τις τηγανητές πατάτες, οι ελληνικές Αρχές εντατικοποιούν τους ελέγχους στα κυλικεία για να εξασφαλιστεί ότι προσφέρονται στους μαθητές προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Χύθηκε για χρόνια πολύ μελάνι για τις «ιδιαιτερότητες» των Ελλήνων, που δεν σηκώνουν από υποδείξεις και απαγορεύσεις γιατί είναι ανυπότακτα πνεύματα. Αποδεικνύεται όμως, όπως και στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, πως όταν πρόκειται για την υγεία η ανταπόκριση των πολιτών στις κρατικές πρωτοβουλίες είναι άμεση και μαζική. Αλλη μια ένδειξη της αποκατάστασης της κανονικότητας.