Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει την πολιτική της βούληση για να κρατηθεί ζωντανή η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Λοράν Νούνιεζ, υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας με αρμοδιότητα τα θέματα μετανάστευσης. Ο κ. Νούνιεζ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών που θα περιλάβει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία 400 μεταναστών από την Ελλάδα στη Γαλλία για τους επόμενους μήνες, στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα ότι η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού δεν εξυπηρετεί ούτε την Ευρώπη ούτε την Τουρκία. Αναφορικά δε με το κυοφορούμενο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης, τονίζει ότι όσες χώρες δεν θέλουν να φιλοξενούν πρόσφυγες, θα πρέπει να χρηματοδοτούν δομές φιλοξενίας σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Τι πιστεύετε για τη μεταναστευτική πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης; Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τους τομείς και το επίπεδο διμερούς συνεργασίας ή νεότερες κοινές πρωτοβουλίες;
«Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε τις δέουσες αποφάσεις. Η μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από το περασμένο καλοκαίρι επιβάρυνε όχι μόνον την ανθρωπιστική πτυχή, αλλά επίσης και την κοινωνική κατάσταση και τα θέματα ασφαλείας στα hotspots των ελληνικών νησιών. Οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν λοιπόν να μεταφέρουν τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η επείγουσα κατάσταση. Οπως γνωρίζετε, η Γαλλία πρότεινε να φιλοξενήσει επί του εδάφους της 400 μετανάστες τους επόμενους μήνες. Ηρθα στην Ελλάδα ακριβώς για να συζητήσω με τους έλληνες φίλους μας την εφαρμογή των γαλλικών προτάσεων βοήθειας που άλλωστε αφορούν όχι μόνο τη φιλοξενία μεταναστών στη Γαλλία, αλλά επίσης και τους τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς μας στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, ειδικότερα εναντίον των δικτύων που αποκομίζουν αναίσχυντα κέρδη από την εκμετάλλευση ανθρώπων. Αναφερθήκαμε επίσης, με σκοπό τον προγραμματισμό τους, στις ομαδικές επιστροφές όσων έχει απορριφθεί η αίτηση για διεθνή προστασία. Για να υλοποιήσουμε το σύνολο αυτής της συνεργασίας, θα αυξήσουμε την παρουσία γάλλων εμπειρογνωμόνων στις αποστολές της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO)».
Οι συζητήσεις για το μελλοντικό ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου έχουν ξεκινήσει. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Γαλλίας; Θα συζητούσατε την επιβολή κυρώσεων κατά χωρών που δεν συμμετέχουν στον επιμερισμό των βαρών;
«Πρόκειται για θέμα που άπτεται της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας. Η Γαλλία έχει καταστεί η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον ετήσιο αριθμό αιτήσεων ασύλου. Γνωστοποιήσαμε λοιπόν τις απόψεις μας για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Χαίρομαι διότι οι ελληνικές προτάσεις συνάδουν με τις δικές μας: το απόλυτα επείγον είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Συνθήκης Σένγκεν. Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες γνωρίζοντας ότι πολλές χώρες αρνούνται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο, γεγονός που μεταφέρει το βάρος στις χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, ή στις χώρες τελικού προορισμού, όπως η Γαλλία. Τα κράτη που έχουν κλείσει τα σύνορά τους, πράγμα που με λυπεί βαθύτατα, οφείλουν να συμβάλουν στη μεταρρύθμιση, συμμετέχοντας για παράδειγμα στη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι επίσης η διευκόλυνση καλύτερου ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ενισχυμένη συνεργασία για την επαναπροώθηση στα σύνορα. Σε όλα αυτά τα θέματα των οποίων η σημασία είναι κρίσιμη, η Γαλλία και η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
Πιστεύετε ότι η Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας είναι αποτελεσματική; Είστε ικανοποιημένος από τον σεβασμό που επιδεικνύει η Τουρκία στη Δήλωση ή θα σκεφτόσασταν ορισμένες προσαρμογές σε αυτήν;
«Η συμφωνία του Μαρτίου 2016, που είναι στην πραγματικότητα μια πολιτική δήλωση, παρήγαγε καθοριστικά αποτελέσματα στην αιχμή της μεταναστευτικής κρίσης. Πρόσφατα έχασε την αποτελεσματικότητά της, ειδικότερα στην πτυχή των επιστροφών. Η ίδια η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με αθρόα προσέλευση προσφύγων εδώ και πολλά χρόνια, όμως εισπράττει σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οφείλει να αποδείξει την πολιτική της βούληση να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία. Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού δεν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο και δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων, ούτε εκείνα της Τουρκίας».
Η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα τρία μεταναστευτικά μέτωπα, σε Ισπανία και Ελλάδα. Η κατάσταση στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη είναι πραγματικά δύσκολη. Ποιες ιδέες έχει η Γαλλία για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων;
«Υπάρχει αδιαφιλονίκητα διασύνδεση μεταξύ των συγκρούσεων και της μετανάστευσης. Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική ή ακόμη στο Σαχέλ εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την αναζωπύρωση του Μεταναστευτικού. Δεν είναι τυχαίο αν οι περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από το Αφγανιστάν, αλλά καμιά φορά επίσης από άλλες χώρες, όπως η Σομαλία ή η Λιβύη. Ολοι γνωρίζουμε ότι η σύγκρουση στη Λιβύη αποσταθεροποιεί το Σαχέλ, όπου η Γαλλία απασχολείται δυναμικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χωρίς τις προσπάθειες όλων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρώτα-πρώτα για τη σταθεροποίηση των γειτονικών προς την Ευρώπη χωρών, το μεταναστευτικό φαινόμενο δεν θα πάψει να αυξάνεται».