Εκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δύο δημάρχους της Λέσβου Στρατή Κύτελη (Μυτιλήνης) και Ταξιάρχη Βέρρο (Δυτικής Λέσβου) συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με μοναδικό θέμα – κατά πληροφορίες – τη χωροθέτηση της νέας κλειστής δομής του νησιού που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο πλησίον του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ολοκληρώθηκε το βράδυ, με αμφότερες τις πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με τα επικρατούντα σενάρια.

Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε επισημάνει ότι άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή των νέων κλειστών δομών σε Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, με τη διαδικασία στη Σάμο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Προχωρούν με στόχο να είναι έτοιμα προς το τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού, ώστε να είμαστε έτοιμοι για ενδεχόμενες νέες αυξημένες ροές, εάν δεν τις αποτρέψουμε» εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, σε σταδιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην κατασκευή νέων δομών προχωρούν συντεταγμένα κάτοικοι και φορείς των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, αρχής γενομένης από την επόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί γενική απεργία, με «λουκέτο» σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Επόμενο βήμα, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, είναι η κοινή κάθοδος των νησιωτών στην Αθήνα στις 31 Ιανουαρίου, με στόχο την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΟΡΔΑΣ