Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ας ξεκινήσουμε με μία υπόθεση εργασίας: την ερχόμενη Κυριακή γίνονται εκλογές και το πρώτο κόμμα καταφέρνει να αποσπάσει το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας και να κατακτήσει το 46% των ψήφων. Τι πιο λογικό, θα υπέθετε κανείς, από το να σχηματίσει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία. Κι όμως, με τον ισχύοντα νόμο που εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του 46% δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού μόλις που θα προσεγγίζει τον αριθμό των 150 εδρών στη Βουλή.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτέλεσε κεντρική πολιτική δέσμευση της ΝΔ, καθώς η απλή αναλογική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πασίδηλο πως ευθύς εξαρχής είχε ως κυρίαρχο πολιτικό στόχο να μην επιτρέψει στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε άλλο επίπεδο - αλλά καθόλου άσχετο με την πολιτική στόχευση - μεγάλης κλίμακας προβλήματα θα αντιμετώπιζαν σήμερα δήμοι και περιφέρειες της χώρας, αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στις διορθωτικές ρυθμίσεις που απέτρεψαν την παραλυσία που έφερνε η απλή αναλογική.
Επιχειρώντας να υπερβούμε την ατέρμονη συζήτηση σχετικώς με το εάν ένα εκλογικό σύστημα οφείλει να έχει ως στόχο του την πολιτική σταθερότητα ή όχι, είναι βέβαιο ότι ο εκλογικός νόμος είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ παράλληλα οφείλει να είναι αποσυνδεδεμένος από την πολιτική συγκυρία. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση καταθέτει την πρότασή τώρα, σε έναν πολιτικό χρόνο ουδέτερο, χωρίς ίχνος υποψίας κομματικών σκοπιμοτήτων και μικροϋπολογισμών.
Γίνεται σαφές ότι αναζητείται μία νέα ισορροπία μεταξύ του συστήματος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ και του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής που ίσχυε από το 2009. Ενα σύστημα που θα δίνει στο πρώτο κόμμα την ευκαιρία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, με ποσοστά κοντά στο 40% αλλά και, με κλιμακωτή κατανομή του bonus των εδρών, θα διευκολύνει να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας, όταν τα ποσοστά είναι χαμηλότερα.
Ο εκλογικός νόμος πρέπει να είναι δίκαιος και λειτουργικός και για να επιτελεί και τις δύο αυτές αποστολές του, οφείλει να είναι αντιπροσωπευτικός, δηλαδή να μην πλήττει τα μικρά κόμματα αλλά παράλληλα να μην εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης από κόμματα με καθαρές πλειοψηφίες. Αλλιώς πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά αν ένα κόμμα με 46% έχει ή όχι την πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να κυβερνήσει.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Εκλογές