Σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν μπορεί παρά να περιμένει κανείς εκείνη τη στιγμή που θα σημάνει τη μετάβαση από τη φάση της κλιμάκωσης σε εκείνη της αποκλιμάκωσης. Οπως όμως καταδεικνύεται από την τουρκική δραστηριότητα, η φάση αυτή είναι ακόμη μακριά. Η Αγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί με ασύλληπτες ενέργειες, όπως είναι οι δώδεκα υπερπτήσεις σε διάστημα μικρότερο της μισής ώρας πάνω από τα νησιά Παναγιά, Οινούσσες και Ρω.

Το επεισόδιο αυτό μαρτυρά πως η κυβέρνηση της Αγκυρας συνεχίζει να επιδίδεται σε λεονταρισμούς και ανούσιες επιδείξεις ισχύος προκειμένου να καλύψει, μεταξύ άλλων, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας με πρώτο εκείνο της οικονομίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος και με την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, όπως αποδεικνύεται από τη δημιουργία κόμματος στην οποία προχώρησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και στενός του σύμμαχος. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιχειρεί να προσδώσει στην Τουρκία στάτους περιφερειακής υπερδύναμης.

Απέναντι σε αυτήν την προβληματική κατάσταση, αποκορύφωμα της οποίας είναι η τουρκική προκλητικότητα, η χώρα μας δεν έχει παρά να επιδείξει την οφειλόμενη πυγμή, αλλά και την απαιτούμενη ψυχραιμία. Τίποτε και κανένας δεν πρέπει να την παρασύρει σε ατραπούς που είναι ξένες προς τα μεταπολεμικά ήθη της Γηραιάς Ηπείρου, όπως είναι η αποφυγή συρράξεων. Κι αυτό με τη γνώση πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα.