Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Πολ Βόλκερ (φωτογραφία) όπως είπε η κόρη του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ο Βόλκερ έγινε γνωστός επειδή κατάφερε να ελέγξει τον πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980. Επίσης διετέλεσε στη συνέχεια σύμβουλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Στον απόηχο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 πρότεινε τον λεγόμενο Κανόνα Βόλκερ που απαγόρευσε στις τράπεζες να κάνουν επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο χρησιμοποιώντας χρήματα από τις καταθέσεις των πελατών τους. Από το 2017 που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί λιγότερους κανόνες στη λειτουργία των αγορών, ο Κανόνας Βόλκερ βρίσκεται υπό επανεξέταση.

Πολλοί έχουν αποδώσει στον Βόλκερ τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη που γνώρισαν οι ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αλλά και τη μεγάλο άνοδο των τιμών του χρηματιστηρίου την ίδια εποχή. Ο Βόλκερ τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 είχε καταφέρει να βάλει φρένο στον υψηλό πληθωρισμό που απειλούσε την οικονομία, τον υψηλότερο από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Βόλκερ τοποθετήθηκε πρόεδρος της Fed από τον Τζίμι Κάρτερ και στη συνέχεια έλαβε ξανά το χρίσμα από τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Το 1979 είχε αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια κατά 1% στο ιστορικό υψηλό του 12%.