«Παράθυρο» προκειμένου η άρση της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας να μην ισχύσει μόνο για τα τραπεζικά στελέχη αλλά να επεκταθεί σε όλον τον ιδιωτικό τομέα άνοιξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στη Βουλή, απαντώντας στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που ήγειραν κάποιοι βουλευτές. Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, ο Τσιάρας δήλωσε ότι θα εξετάσει τη γενίκευση της κατ’ έγκληση δίωξης για απιστία σε όλον τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στον τραπεζικό, κάνοντας μάλιστα γνωστό πως αυτή ήταν και η αρχική πρόταση της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Πάντως επέμεινε ότι η επίμαχη ρύθμιση περιορίστηκε στις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί λύση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων προς όφελος των οφειλετών. «Θέλουμε οι τράπεζες να μπορούν να υπογράψουν ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια, να μπορούν να διαπραγματευθούν απευθείας με τους οφειλέτες» ανέφερε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και ένας γενικότερος προβληματισμός. Ωστόσο τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι «να απελευθερώσουμε την οικονομία, να δώσουν οι τράπεζες δάνεια, να σωθούν θέσεις εργασίας, να ρυθμίσουμε τα κόκκινα δάνεια ή αλλιώς θα πηγαίνουν μόνιμα στα funds».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της επαναφοράς της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας τάχθηκε η πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Αννα Ζαΐρη, σε αντίθεση με τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία ανέφερε ότι σε 69 χρόνια ισχύος της η αυτεπάγγελτη δίωξη δεν έχει δει και πολλές καταδικαστικές αποφάσεις παρά μόνο διώξεις. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε τον Τσιάρα να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση ζητώντας του να μην εκθέσει την ελληνική οικονομία «στον κίνδυνο συγκάλυψης εκατοντάδων παράνομων πράξεων μόνο και μόνο για να ευνοηθούν τραπεζικά στελέχη και κόμματα».