Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οσοι ασχολούνται με ντιλ πάντα ξέρουν πότε να παραδεχτούν ότι έχουν απώλειες. Το ίδιο συμβαίνει με τον αυτοανακηρυγμένο μεγαλύτερο επιχειρηματία για ντιλ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Εχοντας υποσχεθεί να πετύχει μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ο 13ος γύρος των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου με μια μόλις μικρή υπόσχεση: τη λεγόμενη συμφωνία «πρώτης φάσης».
Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Η τριπλή στρατηγική διαπραγμάτευσης της διοίκησης Τραμπ εδώ και πολύ καιρό χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος, ένα πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων που κυμαίνονται από κλοπές πνευματικής ιδιοκτησίας και αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας μέχρι μεταρρυθμίσεις υπηρεσιών. Σύμφωνα με έναν από τους κυριότερους αμερικανούς διαπραγματευτές, τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν, η μεγάλη συμφωνία επετεύχθηκε κατά 90% τον Μάιο, πριν να διαλυθούν όλα ύστερα από νέο παιχνίδι αμφισβήτησης που ακολούθησε και μια περαιτέρω κλιμάκωση των δασμών.
Καθώς και οι δύο οικονομίες άρχισαν να εμφανίζουν ορατές ενδείξεις κινδύνου, υπήρξε νέα αισιοδοξία ότι θα επικρατούσε τελικά λογική. Και όμως η συμφωνία πρώτης φάσης που ανακοινώθηκε είναι μια τεράστια απογοήτευση.
Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει κωδικοποιημένη συμφωνία ή σαφήνεια όσον αφορά την επιβολή. Υπάρχει μόνο μια αόριστη υπόσχεση να διευκρινιστούν τις προσεχείς εβδομάδες οι κινεζικές προθέσεις να αγοραστούν αμερικανικά γεωργικά προϊόντα αξίας 40-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να γίνει επίσης μια κίνηση προς την κατεύθυνση μιας σχετικά άνευ νοήματος συμφωνίας κατά της χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να υπάρξουν κάποιες υποδείξεις πρωτοβουλιών για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και ελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Για αυτά, οι Κινέζοι κερδίζουν μια σημαντική παραχώρηση: μια δεύτερη αναβολή στην επιβολή δασμών στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αξίας περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αρχικά έπρεπε να είχαν τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.
Με τα νέα σημάδια της κινεζικής αντίστασης να εμφανίζονται τώρα, η συμφωνία αυτή πρώτης φάσης με τις ΗΠΑ δεν μπορεί ποτέ να δει το φως της ημέρας. Αλλά εάν τελικά προχωρήσει, θα βλάψει περισσότερο από ό,τι θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο σοβαρά τρέχοντα οικονομικά προβλήματα στον κόσμο.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας. Είναι συνεργάτης του Jackson Institute of Global Affairs του Yale University.