Το Facebook προχωρά και επίσημα στα σχέδιά του να παρουσιάσει το κρυπτονόμισμα Libra, εν μέσω όμως αποχώρησης από το σχέδιο αυτό αρκετών μεγάλων ονομάτων που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον.

Η Libra Association, ο οργανισμός που έχει φτιάξει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να ρυθμίζει τα περί του κρυπτονομίσματος, παρουσίασε επίσημα τα 21 αρχικά μέλη που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα σε ειδική εκδήλωση στη Γενεύη. Αρχικά η Libra Association είχει ανακοινώσει ότι υπάρχουν 28 ιδρυτικά μέλη που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ομως στην πορεία αρκετά από αυτά, όπως οι PayPal, eBay, Mastercard, Visa, Booking.com, Stripe και Mercado Pago αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν τελικά στο εγχείρημα. Αιτία είναι οι μεγάλες αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί για το κρυπτονόμισμα από τις ΗΠΑ, την Κομισιόν και άλλες χώρες που ανησυχούν για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για πιθανά φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος. Το Facebook λογάριαζε να παρουσιάσει το Libra μέχρι τα τέλη του 2020 αλλά μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις μπορεί να μην πετύχει τελικά τον στόχο αυτό. Βέβαια νέες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο Libra αυξάνοντας τις ελπίδες της Facebook ότι το όλο εγχείρημα θα προχωρήσει.

Οι περισσότερες εταιρείες που έχουν απομείνει για το εγχείρημα είναι επενδυτικές (venture capital) οι οποίες συχνά βάζουν χρήματα σε τεχνολογίες που τώρα αναπτύσσονται. Επίσης μέλη της προσπάθειας παραμένουν ή έχουν προστεθεί πρόσφατα εταιρείες όπως οι Uber, Lyft, Spotify και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Vodafone. Η Libra Association έχει ανακοινώσειι επίσης ότι άλλες 180 οντότητες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν πληρώντας ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς όμως ακόμη να κατονομάζονται.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Στη συνάντηση στη Γενεύη τα μέλη της Libra Association συμφώνησαν για το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στους κόλπους του οργανισμού, όπως απαιτεί η ελβετική νομοθεσία. Οι περισσότερες αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία ενώ για αλλαγές στον τρόπο διοίκησης ή τη διαχείριση των αποθεματικών θα απαιτείται πλειοψηφία από τα δύο τρία των μελών.

Ο οργανισμός εξέλεξε πέντε άτομα για το διοικητικό συμβούλιο. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται το στέλεχος της Facebook Ντέιβιντ Μάρκους, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας πληρωμών PayU, της επενδυτικής (venture capital) Andreessen Horowitz, της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Xapo Holding και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Kiva Microfunds. Πλέον η εταιρεία πληρωμών PayU με έδρα την Ολλανδία είναι η μόνη του είδους που έχει μείνει αυτό το διάστημα στον οργανισμό. Η εταιρεία σύμφωνα με την ιστοσελίδα της δεν παρέχει υπηρεσίες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, ή σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η αποχώρηση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών από το εγχείρημα σημαίνει ότι το Facebook δεν μπορεί να βασίζεται πια σε μεγάλο παγκόσμιο παίκτη του συστήματος συναλλαγών για να επιτρέπει σε καταναλωτές να μετατρέψουν συνάλλαγμα σε ψηφιακά νομίσματα Libra.

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις για το ηλεκτρονικό αυτό νόμισμα συνεχώς αυξάνονται. Τον Σεπτέμβριο η Γαλλία υποσχέθηκε ότι θα μπλοκάρει την κυκλοφορία του Libra στην Ευρώπη. Η Τράπεζα της Αγγλίας όρισε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν πριν αυτό να γίνει αποδεκτό στη χώρα. Επίσης ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί το νόμισμα στη χώρα χωρίς ειδικές δεσμεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της έχει βάλει ήδη στο μικροσκόπιο τα σχέδια του Facebook για το Libra, ώστε να διαπιστώσει εάν το όλο εγχείρημα αποτελεί μονοπωλιακή πρακτική.

Με την ηγετική θέση που έχει καταλάβει στην αγορά οι εποπτικές αρχές από όλο τον κόσμο ανησυχούν για τη μεγάλη επιρροή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να παρουσιάσει το δικό του νόμισμα.