Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα τόσο μεγάλο ρεκόρ, έστω και αν αυτό δεν θα αναγνωριστεί επίσημα;

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ισχυρός άνδρας της INEOS, της εταιρείας παραγωγής χημικών, ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ, δεν δίστασε να ξοδέψει 17 εκατ. δολάρια για να επιχειρήσει ο Ελιούντ Κιπτσόγκε αυτό το εγχείρημα. Δηλαδή κόστισε 404.000 δολάρια το χιλιόμετρο!

Οταν το χρονόμετρο «σταμάτησε» στη 1 ώρα 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα την ώρα του τερματισμού του Κιπτσόγκε στη Βιέννη, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία ένιωθε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο και είπε προφανώς «Χαλάλι τα 17 εκατ. δολάρια», τα οποία είχε δώσει, μέσα από την εταιρεία INEOS, για να στηθεί η όλη επιχείρηση-παγκόσμιο ρεκόρ. Μπορεί να ακούγονται (και να είναι) πολλά τα χρήματα, αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι η προσωπική περιουσία του σερ Τζιμ Ράτκλιφ ξεπερνά τα 11 δισ. δολάρια, καταλαβαίνει πως το συγκεκριμένο ποσό που δαπάνησε είναι σαν… χαρτζιλίκι.

Το μεγαλύτερο ποσό από τα 17 εκατ. δολάρια δαπανήθηκε για να ασφαλτοστρωθεί από την αρχή ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής (σχεδόν το 1/4) μήκους 9,6 χλμ., με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά μετά την υπόδειξη της ομάδας εργασίας του Κιπτσόγκε (σε συνεργασία μάλιστα με ομάδα επιστημόνων) για το μέρος που ήθελε ασφαλτόστρωση και ήταν ευθεία στο 90%.

Ενα άλλο μέρος των χρημάτων πήγε στις τσέπες των διάσημων… λαγών που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, καθώς μιλάμε για αθλητές ολυμπιονίκες και με μεγάλες επιτυχίες και παράλληλα συγκομιδή μεταλλίων. Φυσικά, ένα ποσό αρκετά μεγάλο (περί τα 4 εκατ. δολάρια) υπολογίζεται ότι εισέπραξαν προσωπικά ο κενυάτης δρομέας και η ομάδα του.