Με τη Μαρία Αντζουλή έχουμε μια σχέση τύπου Πετροβασίλη και Γιαδικιάρογλου: γνωριζόμαστε από το σχολείο. Κάποια στιγμή στη ζωή της αποφάσισε να τρέξει και Μαραθώνιο. Λέω «και» επειδή κάνει πολλά άλλα αθλήματα. Και ακριβώς αυτό είναι το θέμα της συνέντευξής μας: ποια αθλήματα προκαλούν τραυματισμούς και τι σχέση έχει το τρέξιμο με αυτούς.

Μαρία, πες στον κόσμο πόσα αθλήματα κάνεις μέσα στην εβδομάδα, να αισθανθεί ακόμα και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μαραθωνίου λίγος;

Κάνω μπιτς βόλεϊ, ποδήλατο, κολύμπι και τρέξιμο.

Ποιο από όλα αυτά τα αθλήματα σου έχει προκαλέσει κάποιον τραυματισμό; (εσύ μας έχεις προκαλέσει ήδη ταραχή)

Ολα μού έχουν κατά καιρούς προκαλέσει και κάποιον τραυματισμό. Με εξαίρεση το τρέξιμο, εκτός από μια φορά που έπαθα διάστρεμμα λόγω κακού οδοστρώματος. Ενώ με τα υπόλοιπα αθλήματα έχω τραυματιστεί στη μέση, στους ώμους, ακόμα και θλάσεις έχω πάθει.

Αυτοί οι τραυματισμοί τι αντίκτυπο είχαν στο τρέξιμο;

Δυστυχώς έπρεπε να το διακόψω κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να μείνω εκτός, πράγμα που μου προκαλεί εκνευρισμό.

(Κι εσύ σε εμάς, αλλά ας μην το κάνω θέμα) Με ποιον τρόπο ξεπερνάς τους τραυματισμούς σου;

Σίγουρα με τη φυσικοθεραπεία και τις αυστηρές εντολές του φυσικοθεραπευτή για αποχή αρχικά και σταδιακή επανένταξη στη συνέχεια.

(Αν ήταν σωστός θα έπρεπε να σε βάλει να κεντάς, να ησυχάσω που με τραβάς σε όλους τους αγώνες) Εχεις δώσει εξήγηση γιατί δεν τραυματίζεσαι τόσο εύκολα στο τρέξιμο;

Ναι, πιστεύω πως όλα τα άλλα αθλήματα έχουν δυναμώσει το σώμα μου ώστε το τρέξιμο να μην του δημιουργεί καταπόνηση και τραυματισμούς.

(Τα βλέπετε που σας λέω συνέχεια ενδυνάμωση; Η Μαρία έχει δυνατούς κοιλιακούς και γραμμωμένα πόδια) Νομίζω πως είσαι η πλέον κατάλληλη για να συγκρίνεις το τρέξιμο με τα υπόλοιπα αθλήματα και να μας δώσεις τη δική σου «σοφή» ατάκα.

Το τρέξιμο είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος άθλησης, αλλά σίγουρα όχι ο πιο απολαυστικός. Με τη βοήθεια όμως των άλλων αθλημάτων έχω καταφέρει σημαντικά πράγματα στο τρέξιμο.

(Εμένα να ρωτήσετε, που μου βγαίνει η πίστη να την φτάσω. Πού να το φανταστώ αυτό όταν κάποτε κάναμε κοπάνα από το μάθημα της γυμναστικής)

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος