Τον διαπραγματευτή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για καταστάσεις ομηρίας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως αντικαταστάτη του Τζον Μπόλτον στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας. Ο Μπόλτον απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού συγκρούστηκε με τον πρόεδρο για μια σειρά θεμάτων.

Ο Ο’ Μπράιεν αναλαμβάνει ένα «καυτό» αξίωμα, καθώς είναι ο τέταρτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στα τρία χρόνια διακυβέρνησης Τραμπ.

Ο O’ Μπράιεν, που είναι εισαγγελέας από το Λος Αντζελες, έχει διατελέσει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής σε προεδρικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικανών, διαχειρίσθηκε υποθέσεις υψηλού επιπέδου και έχει εργασθεί σε διάφορες θέσεις στο Στέιτ Ντηπάρτμεντ, μεταξύ των οποίων και αναπληρωτής αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2005. Η πιο πρόσφατη αποστολή του ήταν στη Σουηδία όπου τον έστειλε ο Τραμπ για την προανακριτική διαδικασία του αμερικανού ράπερ A$AP Rocky.   

«Εχω εργαστεί επί μακρόν και σκληρά με τον Ρόμπερτ. Θα κάνει σπουδαία δουλειά» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ ο οποίος απέλυσε τον Μπόλτον έπειτα από διαφωνίες για χειρισμούς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα. Οι προηγούμενοι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας του Τραμπ ήταν αρχικά ο Μάικλ Φλιν που απομακρύνθηκε λίγο καιρό αφότου ανέλαβε τη θέση και αργότερα δήλωσε ένοχος στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στο FBI και ο Ρ. Μακμάστερ τον οποίο αντικατέστησε ο Μπόλτον τον Μάρτιο του 2018.

Οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο χαιρέτησαν την επιλογή του προέδρου, επαινώντας τον Ο’ Μπράιεν. «Κατανοεί πόσο επικίνδυνος είναι ο κόσμος. Διαθέτει εξαιρετική διαπραγματευτική ικανότητα», σχολίασε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Θα είναι ένας πολύ καλός σύμβουλος».