Ο τρόπος που η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας έδειξε πόσο μεγάλη σημασία έχουν ο συντονισμός, η οργάνωση, η ετοιμότητα και η γνώση. Αποφασιστική σημασία όμως στο να αποτραπούν τα χειρότερα έπαιξε και η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, που προβλέπει την παροχή επιχειρησιακής βοήθειας σε μια χώρα που πλήττεται από μια φυσική καταστροφή.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων είναι αναγκαία και πολύτιμη. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ – και ολόκληρη η ευρωπαϊκή Αριστερά – δεν είχε διστάσει να απόσχει τον Μάιο του 2018 από την τελική ψηφοφορία για τη δημιουργία του συστήματος RescEU, με το επιχείρημα ότι αποδυνάμωνε την πολιτική προστασία. Κάτι που δεν εμπόδισε τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη να ζητήσει μετά την τραγωδία στο Μάτι την αναβάθμιση του ίδιου μηχανισμού…

Η σημερινή κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζεται από τέτοιες παλινωδίες. Ζήτησε από την πρώτη στιγμή την ευρωπαϊκή συνδρομή με την αποστολή οκτώ Canadair. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ο άνθρωπος στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του το RescEU, ο ακούραστος κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, έσπευσε στη χώρα μας για να λάβει μέρος στον συντονισμό των προσπαθειών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε τόσο για τη συνολική του προσφορά όσο και επειδή είναι πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν τον χρειάζεται. Κι είναι πραγματικά κρίμα που ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ευρώπη.