Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σ’ ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Η στρατηγική του είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Τι ακριβώς εκφράζει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής και πού στοχεύει;

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 έκαναν σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνία. Τελείωσαν με το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και έβαλαν στο κέντρο της κοινωνίας περιθωριοποιημένα στρώματα. Η Αλλαγή έγινε σε πολλά επίπεδα. Το ΠΑΣΟΚ, η κυβερνώσα Αριστερά άλλαξε πολλά και εξέφρασε τους πολίτες που ο Ανδρέας είχε ονομάσει μη προνομιούχους.

Στην πορεία του το ΠΑΣΟΚ πέρασε από διάφορα στάδια με επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Πάντα όμως εκφράζοντας κοινωνικά στρώματα.

Σήμερα λοιπόν τι εκφράζει κοινωνικά το Κίνημα Αλλαγής;

Υπάρχει μια ομάδα στελεχών του Κινήματος που προτείνουν τη δημιουργία «ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος». Καμιά αντίρρηση. Πρέπει όμως να προσδιοριστεί η ταυτότητα του νέου κόμματος. Υπήρξαν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που ταυτίστηκαν με νεοφιλελεύθερες πολιτικές και άλλα που τόνισαν τον σοσιαλιστικό τους χαρακτήρα κάνοντας κοινωνικές ρήξεις ή μεταρρυθμίσεις. Πολλά τα παραδείγματα. Υπάρχουν σοσιαλδημοκράτες που θέλουν περισσότερο κράτος και άλλοι που ξεπερνούν σε νεοφιλελευθερισμό ακόμη και τη Θάτσερ. Που σιχαίνονται οτιδήποτε κρατικό.

Από μια προσεκτική ανάγνωση των κειμένων αυτών που προτείνουν «σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα κινείται στον μεσαίο χώρο» δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι θέλουν ένα μικρό κόμμα μπαλαντέρ που θα δίνει λύσεις όποτε χρειαστεί. Είτε σε κυβερνήσεις είτε θα συμπληρώνει αναγκαίες πλειοψηφίες. Εάν αυτή η τάση επικρατήσει, σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της Δημοκρατικής Παράταξης, της οποίας έγινε μειοψηφία μετά την ώσμωση με τη Δεξιά, την οποία υποστήριξε όχι μόνο σαν συγκυριακή ανάγκη.

Με αυτή την ομάδα που παραιτείται από τον αγώνα για τη διεκδίκηση της Δημοκρατικής Παράταξης διαφωνώ. Θέλει ένα μικρό ελεγχόμενο κόμμα στην ουσία – έστω και εάν λένε το αντίθετο -, ετεροπροσδιοριζόμενο. Αυτό βολεύει μόνο μια μικρή ομάδα αλλά όχι τη συντριπτική πλειοψηφία της Παράταξης που θέλει ένα μεγάλο και δυνατό κόμμα το οποίο θα αντισταθεί στη Δεξιά που άρχισε ήδη να δίνει το στίγμα της.

Το όραμα των χιλιάδων οπαδών του κόμματος, που ούτε πάσχουν από ιδεοληψίες ούτε από «ιστορικά σύνδρομα», είναι να ξαναδούν μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη.

Και αυτό όχι για εμμονικούς ηγεμονισμούς, αλλά για να εκφράσει συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, όπως πάντα έκανε η Παράταξη.

Το νέο κράτος που στήνει η ΝΔ δεν αφήνει χώρο για παρερμηνείες αλλά ούτε και για αυταπάτες. Ούτε το άσυλο ούτε ο ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες ήταν πρώτη προτεραιότητα. Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών δίνουν το στίγμα της αντιμεταρρύθμισης που ετοιμάζουν. Αδιαπραγμάτευτα η Δημοκρατική Παράταξη είναι απέναντί τους. Τα άλλα περί Κέντρου κ.λπ. να τα βάλουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής