Επενδυτικά σχέδια: Στις 15 Οκτωβρίου λήγει ο κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων». Αφορά επιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

α) για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

β) για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ,

γ) για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.ΣΕ.π.) του Ν. 4430/2016, καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4384/2016 στο ποσό των 50.000 ευρώ.

ΕΣΠΑ. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τρέχει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση) που δραστηριοποιούνται σε τομείς της δημιουργικής βιομηχανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 7,8 εκατ. ευρώ και αφορά:

1. Δημιουργική βιοτεχνία – βιομηχανία: Επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτό που σήμερα χαρακτηρίζεται βιομηχανικό και σχεδιαστικό design και αξιοποίηση στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

2. Κλάδο ψυχαγωγίας: Επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης της πνευματικής ιδιοκτησίας (και υπό προϋποθέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς), π.χ. η βιομηχανία θεάματος και οπτικοακουστικών μέσων (visual arts), οι ψηφιακές βιομηχανίες ηλεκτρονικών μέσων ψυχαγωγίας, ψηφιακών παιγνίων (gaming), τουριστικών – πολιτιστικών εφαρμογών, η διαφήμιση, η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών κ.λπ.

3. Τους κλάδους των εκδόσεων, της τυπογραφίας και της βιβλιοδεσίας, οι οποίοι συνδυάζουν δημιουργικά χαρακτηριστικά και των δύο ανωτέρω κατηγοριών.

Ενισχύσεις: Ανοιχτό είναι το πρόγραμμα «Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αναβάθμισή τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και συστημάτων αυτοματισμού». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 4 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την 1η Νοεμβρίου και οι επενδυτικές ενισχύσεις αφορούν:

1. Επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού, όπως:

n Λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού.

n Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού.

n Δημιουργία ή αναβάθμιση ιστοσελίδας ή/και ηλεκτρονικού καταστήματος.

n Εξοπλισμός πληροφορικής (hardware).

2. Παροχή λοιπών υπηρεσιών (προώθησης, ασφάλειας, υποστήριξης).

3. Κάλυψη μισθολογικού κόστους νέου προσωπικού.