Η πρώτη γνωριμία

Την πρώτη τους γνωριμία με τον νέο υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Ζαββό, που έχει οριστεί αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, είχαν σήμερα οι τραπεζίτες. Στο γραφείο του βρέθηκε κόσμος και κοσμάκης, καθώς εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών παρόν ήταν και το Προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια, καθώς, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προωθήσει και τα δύο σχέδια υποβοήθησης του κλάδου για την εξυγίανση των ισολογισμών. Βέβαια, έχει δουλειά να κάνει, καθώς ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει τα πράγματα στη μέση.

Για την ιστορία, στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ Θεόδωρος Καλαντώνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης, καθώς και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Ξεμπλοκάρουν

οι Σκουριές

Ξεμπλοκάρει και η επένδυση στις Σκουριές. Στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με  τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς αποφασίστηκε η δημιουργία μεικτής επιτροπής από ειδικούς του υπουργείου και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά για την επένδυση στις Σκουριές. Στη συνάντηση ο υπουργός υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων.

Ντεμπούτο

στο Χρηματιστήριο

Ντεμπούτο έκανε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της Titan Cement International (TCI) η οποία διαπραγματεύεται παράλληλα και στις αγορές αξιών του Euronext Βρυξελλών και του Euronext Παρισίων. Η νέα μετοχή, ως γνωστόν, προέκυψε με την αποδοχή από τους μετόχους του ΤΙΤΑΝ της δημόσιας πρότασης που άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών και του Παρισιού. Στο πλαίσιο έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της TCI, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Βrussels. Στην Αθήνα, ο Νέλλος Κανελλόπουλος, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ και εκπρόσωπος του Ομίλου Τιτάν, χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, ενώ στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, όπου παρέστη στην παραδοσιακή τελετή με την οποία κηρύσσεται η καθημερινή έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. «Η σημερινή μέρα ανανεώνει και συνεχίζει την ιστορική πορεία παρουσίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας του Ομίλου μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Τιτάνας, με ενισχυμένο το διεθνές αποτύπωμά του και την ανταγωνιστικότητά του, θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα, μεγιστοποιώντας την αξία που δημιουργεί για τους ανθρώπους μας, την κοινωνία και τους μετόχους μας» δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Νέλλος Κανελλόπουλος. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δήλωσε ότι «η εισαγωγή στο Euronext αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σε μια πορεία 117 ετών, αντανακλώντας πλήρως τον διεθνή προσανατολισμό και αποτύπωμα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Ευχαριστούμε όλους τους μετόχους μας, υφιστάμενους και νέους, για την εμπιστοσύνη στο όραμά μας να εξελισσόμαστε συνδυάζοντας το επιχειρηματικό πνεύμα και τη λειτουργική αρτιότητα με τον σεβασμό για τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Με τη δική τους υποστήριξη, θέτουμε σήμερα ακόμα πιο ισχυρά θεμέλια για τη μελλοντική μας ανάπτυξη διεθνώς και για την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών μας».

Εδωσαν τα χέρια

Τα χέρια έδωσαν ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος μετά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας. Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων θα εστιάσει στην αξιοποίηση δεδομένων που αφορούν κυρίως τους τομείς της δημόσιας υγείας, της ενέργειας, της οικονομίας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, του πολεοδομικού σχεδιασμού και του πολιτισμού. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανάπτυξη ειδικών στατιστικών εργαλείων και μεθόδων συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων τύπου smart statistics από φορητές συσκευές (wearables) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), για την παραγωγή σχετικών στατιστικών. Επίσης με τη συνεργασία των δύο φορέων θα ενισχυθεί η θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού του ΑΠΘ.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί 13ο και 14ο μισθό

«Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε συνδικαλιστικό τρόπο την καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού και την επανανομοθέτησή του» δηλώνουν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ για τα δώρα στο Δημόσιο. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τη νέα κυβέρνηση, «όπως είχε καλέσει και την προηγούμενη, με πολιτική της απόφαση να επαναχορηγήσει τον 13ο και τον 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους». Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «η απόφαση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας μας, αφού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο, μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε κρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1, αντισυνταγματική την εν λόγω διάταξη».