Με την έγκριση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από την εθνική αντιπροσωπεία, τελειώνει η περίοδος των λόγων και αρχίζει η, πολύ πιο μακρά, περίοδος των έργων. Από το έργο της θα κριθεί και αυτή η κυβέρνηση και όχι από τις προθέσεις της. Θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της στην επίτευξη των στόχων που η ίδια έθεσε, αλλά και από την αποφασιστικότητα με την οποία θα κινηθεί. Οπως θα κριθεί και από το ύφος με το οποίο θα ασκήσει την εξουσία και το ήθος που θα διακονήσει στην κοινωνία.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις φάνηκε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διακυβέρνηση μιας χώρας βέβαια δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος. Η σπουδή ωστόσο που επιδεικνύουν οι νέοι κυβερνώντες συνάδει με τις ανάγκες που έχουν οι πολίτες σε αυτή τη φάση. Επειτα από δέκα χρόνια μιας κρίσης που παρατάθηκε στον χρόνο και εξαιτίας ανώριμων συμπεριφορών που επέδειξε στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα, έχει έρθει η ώρα εκείνοι που σήκωσαν το βάρος της κρίσης να δουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει.

Από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αποδείχθηκε ότι οι βασικοί παίκτες του πολιτικού συστήματος έχουν αντιληφθεί πως οι ανάγκες της κοινωνίας σε αυτή τη νέα φάση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με στείρα αντιπαράθεση και ανούσιες κραυγές. Και γι’ αυτό θα κριθούν αυστηρά όσοι και από όποια θέση συμμετέχουν στην πολιτική διεύθυνση της χώρας.