Από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού φάνηκε πως ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής του είναι να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό απτά αποτελέσματα για την κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και για τους πολίτες. Ακριβώς σε αυτή τη λογική υπακούει και η σειρά οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε, όπως ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος.

Η ανάσα αυτή κρίνεται επιβεβλημένη. Οχι μόνο επειδή οι πολίτες έχουν σηκώσει υπερβολικά πολλά βάρη. Αλλά κι επειδή όσο οι πολίτες έχουν ανάγκη από οικονομικές ανάσες, άλλο τόσο έχει ανάγκη η οικονομία στο σύνολό της από αναπτυξιακές ενέσεις. Κάτι που εξάλλου αναγνώρισε και το Βερολίνο διά στόματος της γερμανίδας καγκελαρίου που δήλωσε ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

Η χώρα μας παραμένει βέβαια δέσμια του στόχου των υψηλών πλεονασμάτων που συνομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη, είναι ένας στόχος την ευθύνη της επίτευξης του οποίου έχουν οι σημερινοί κυβερνώντες. Και ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί κυρίως για να μη χαθεί το μομέντουμ του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί και το οποίο αποτυπώνεται και στη στάση των αγορών έναντι της χώρας μας.

Με λίγα λόγια, η χώρα έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της. Και γι’ αυτόν τον λόγο κανένα μέτρο ανακούφισης δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την ανακτημένη αξιοπιστία της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνει η οικονομία μας, κι εφόσον επαναδιαπραγματευτεί το ύψος των πλεονασμάτων, πραγματικά άλματα.