Η χώρα μας κατάφερε να δανειστεί με ένα επιτόκιο που έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός έως και πριν από μόλις λίγες εβδομάδες. Το 1,9% του επταετούς ομολόγου παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν η ελληνική οικονομία έδειχνε στιβαρή – μάλλον πιο στιβαρή απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Η επίδοση αυτή έχει μία και μόνο ερμηνεία. Η οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης που είχε απολέσει την τελευταία δεκαετία. Οι επενδυτές δεν φοβούνται πως θα χάσουν τα χρήματά τους, όπως αποδεικνύεται και από τον όγκο των προσφορών.

Πολύ σωστά επισημαίνουν διεθνή Μέσα, όπως το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, πως η κανονικότητα επιστρέφει στη χώρα μας και πως η κυβερνητική αλλαγή συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτήν τη μεταστροφή του κλίματος. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η τελευταία του δεκαετούς κύκλου της κρίσης, στη διαιώνιση της οποίας συνέβαλε με τα νταούλια που θα έπαιζε για να χορεύουν οι αγορές, τις απειλές ότι θα κάνει την Ευρώπη Κούγκι και μια δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση που κατέληξε σε μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

Για να γίνει όμως αυτή η κυβέρνηση η πρώτη της νέας κανονικότητας, θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην οδό των μεταρρυθμίσεων και της σοβαρότητας. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτήν την οδό θα υπονομεύσει πρωτίστως την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι έλληνες πολίτες προκειμένου να αφήσουν πίσω τους μια κρίση για την οποία έχουν σχεδόν μηδενική ευθύνη. Απέναντι σε αυτούς οφείλει η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και όχι απέναντι στις αγορές.