Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 ετών υποχώρησε η ανάπτυξη στην Κίνα, δείχνοντας τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διαμορφώθηκε σε 6,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο φετινό τρίμηνο, σηματοδοτώντας τη μείωση της ζήτησης για προϊόντα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης αντικατοπτρίζει επίσης τις πιέσεις που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στο Πεκίνο καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει να διαπραγματευτεί μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Μέχρι τώρα το Πεκίνο παίζει παιχνίδι αναμονής, αλλά πλέον τα στοιχεία αυτά αρχίζουν να είναι ανησυχητικά.
Πλέον οίκοι προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο στην πορεία φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Το Πεκίνο έχει θέσει για ολόκληρο το 2019 στόχο ανάπτυξης από 6% έως 6,5% και πλέον φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να πιάσει ακόμη και οριακά το χαμηλότερο από τον στόχο αυτό.
Η κυβέρνηση αναμένεται τώρα να εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων που θα τονώσουν την οικονομία, ενώ δεν αποκλείεται να παρέμβει ακόμη και η κεντρική τράπεζα. Ηδη υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μείωση του ορίου κεφαλαιακών αποθεμάτων τραπεζών ώστε να είναι διαθέσιμα περισσότερα χρήματα για να πέσουν στην οικονομία. Τέτοιες μειώσεις ορίων κεφαλαιακής επάρκειας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ανακοινωθεί έξι φορές από το 2018 μέχρι σήμερα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει στο έπακρο όποια ευχέρεια έχει στη διαμόρφωση των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία.
Επίσης το Πεκίνο έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση πιο χαλαρών δημοσιονομικών πολιτικών. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεγάλες περικοπές στη φορολογία συνολικού ύψους σχεδόν 300 δισ. δολαρίων (2 τρισ. γουαν). Επίσης έχουν δοθεί κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση για να γίνουν περισσότερες κατασκευές και ειδικά έργα υποδομών. Παρά τα μέτρα αυτά πάντως πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής και να μην προχωρούν σε νέες επενδύσεις, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Reuters.
Οι καθαρές εξαγωγές της χώρας συνέβαλαν κατά 20,7% στην αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο φετινό εξάμηνο. Αυτό αποδίδεται στις προσπάθειες πολλών βιομηχανιών από την Κίνα να κλείσουν πωλήσεις και να στείλουν προϊόντα στο εξωτερικό καθώς ανέμεναν την επιβολή νέων κυρώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στοιχεία από τη βιομηχανία έδειξαν επίσης ότι η παραγωγή από τον κλάδο αυξήθηκε κατά 6,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης η παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου αυξήθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα. Οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν αύξηση κατά σχεδόν 10%. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων, που ξεπέρασε το 17%. Η ίδια η παραγωγή οχημάτων πάντως υποχώρησε κατά 15% καθώς δεν αναμένεται να υπάρχει συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης.
Οι δαπάνες για έργα υποδομών συνέχισαν να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο κατά 4,1% με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από την ανάπτυξη σιδηροδρόμων και σιδηροδρομικών δικτύων.
Πολλά θα κριθούν πλέον από τις συνομιλίες του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του επιτελείου του με τον Ντόναλντ Τραμπ και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ έχει πιέσει σημαντικά την Κίνα να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα του εμπορίου για να υπάρξει συμφωνία, ενώ το Πεκίνο εξακολουθεί να κρατά σταθερή στάση ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα ωφελήσει τελικά την Κίνα.