Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε εστία έντασης η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση μετατρέπεται, δυστυχώς, το θέμα των υδρογονανθράκων, αντί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο με στόχο να φτάσουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση στο κυπριακό πρόβλημα.
Γιατί υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του ζητήματος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και του Κυπριακού. Εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, ούτε οι Τουρκοκύπριοι ούτε οι Ελληνοκύπριοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις ενεργειακές πηγές και δεν θα μπορέσουν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, το συντομότερο δυνατό.
Και οι δύο ηγέτες οφείλουν να διαπραγματευτούν και να λύσουν το πρόβλημα προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει λύση και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.
Ωστόσο ένας ακόμα λόγος στον οποίο παρατηρείται ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα αντίπαλα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες δημιουργούν τεράστια απειλή και βάζουν σε κίνδυνο πολέμου τους λαούς της περιοχής.
Η μάχη συμφερόντων και επικράτησης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους τους στη Συρία και τη Μέση Ανατολή λόγω της αντίστασης της Ρωσίας και των συμμάχων της, όπως είναι το Ιράν.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μία νέα στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Κύπρο. Η Ουάσιγκτον συνήψε στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής ενάντια στις ρωσικές απειλές.
Η Βρετανία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, τις οποίες όπως απεδείχθη χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ και τα τελευταία δύο χρόνια προχωρούν σε εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους και των εξοπλισμών τους, με στόχο την αξιοποίησή τους για τα περιφερειακά τους συμφέροντα. Δυστυχώς ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του πιστεύοντας ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα προστατεύσουν την Κύπρο ενάντια στην Τουρκία, υλοποιούν κάθε απαίτηση των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να αναλογιστούν τι έγινε το 1974 και τι στάση κράτησαν οι συγκεκριμένες χώρες.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αναζητά χώρο προκειμένου να χτίσει αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, γεγονός που είναι απαράδεκτο.
Ο κυπριακός λαός δεν θέλει νέες στρατιωτικές βάσεις, εντάσεις και πολέμους στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη βάση θα έπρεπε να αποχωρήσουν και αμερικανο-βρετανικές βάσεις. Θέλουμε αποστρατικοποίηση της Κύπρου και της περιοχής. Θέλουμε μια ειρηνική και ομόσπονδη Κύπρο.
Ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν είναι τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός και ιδρυτικό στέλεχος του πολιτικού κόμματος Αριστερή Κίνηση