«Νέες περιπέτειες ή ισχυρή ανάπτυξη» λανσάρει το δίλημμα η ΝΔ, παίζοντας το διχαστικό παιχνίδι του «ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις». Ποντάροντας στο «μεθύσι» της πόλωσης, βάζει στοίχημα ότι κανείς δεν θα αναρωτηθεί τι σόι ισχυρή ανάπτυξη και ποιους περιλαμβάνει. Ισχυρή ανάπτυξη κι όλα μας τα προβλήματα θα λυθούν αυτόματα; Ισχυρή ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή; Χωρίς κανόνες; Τελικά, ισχυρή ανάπτυξη «ναι», αλλά με ποιο τίμημα;

Κι επειδή την εξ ύψους αλήθεια δεν την κατέχει κανείς, και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, προσπαθώ να σκεφτώ, την επομένη των εκλογών, ποιος θα είναι ο συνομιλητής, ο σοβαρός αντίλογος στις επιλογές της νέας κυβέρνησης. Ο «ΣΥΡΙΖΑ – Οπισθοδρομική Κομπανία και λοιπές δυνάμεις»; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ηττηθεί πριν δώσει τη μάχη. Στην επόμενη ημέρα, ποια στοιχειωδώς σοβαρή αντιπολίτευση θα μπορεί να ασκήσει ένα κόμμα που λειτουργεί μόνο με δίπολα; Είτε στρογγυλοκαθισμένο στις καρέκλες εξουσίας, βολεύοντας συγγενείς εκλεκτούς, φίλους και γνωστούς, ξεπουλώντας υπερήφανα και αριστερά τη χώρα, είτε στήνοντας λαϊκά δικαστήρια στην Πλατεία Συντάγματος.

Μπορεί να συνομιλήσει και να αντιπαρατεθεί η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να συζητήσει διεξοδικά, να διαφωνήσει, να συνεννοηθεί για τα μείζονα εθνικά θέματα κυριαρχίας, ασφάλειας, μέλλοντος της χώρας, στρατηγικών στόχων; Το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχει δώσει την απάντηση. Το Κίνημα Αλλαγής έχει μπροστά του την ευκαιρία να αναβαπτιστεί ως η κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς. Αυτός είναι ο φυσικός μας ρόλος και αυτόν καλούμαστε να διεκδικήσουμε μετά τη συντριβή του αριστερο-ακροδέξιου μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κυβέρνησε με πόλωση, διχασμό, ψέματα, αυταπάτες και απάτες, τραυματίζοντας τη χώρα και το πολίτευμά της.

Στις μέρες μέχρι τις εκλογές, είναι δουλειά και ευθύνη μας να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις θέσεις, τις προτεραιότητες, τις προτάσεις μας για το Αύριο της Ελλάδας. Αντίστοιχα, δουλειά του κάθε πολίτη είναι να πληροφορηθεί, να σκεφτεί και με αίσθημα απόλυτης υπευθυνότητας να ψηφίσει. Η επιλογή του μετρά για τον εαυτό του, το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του. Η ψήφος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να είναι μια επιλογή της στιγμής, του θυμού, της εκδίκησης, της τιμωρίας ή της σαγήνευσης. Οφείλει να είναι προϊόν περίσκεψης και προσωπικού σχεδιασμού της ζωής που θέλουμε για εμάς, τους ανθρώπους που αγαπούμε και τους επόμενους που θα πληρώσουν τη δική μας επιλογή. Είναι ψήφος για το Αύριο, για το από δω και πέρα. Οχι για το Χθες – αυτό δεν αλλάζει.

Σε κάθε περίπτωση, την τελευταία κουβέντα έχει ο ελληνικός λαός, δηλαδή όλοι μας. Εμείς επιλέγουμε. Κάποιες από τις επιλογές μας αποδείχτηκαν ολέθριες στο πρόσφατο παρελθόν και με απρόσμενα σκληρό τίμημα.

Είναι ώρα ευθύνης του πολιτικού κόσμου να επισημαίνει στους πολίτες, κάθε στιγμή για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, τη σημασία της επιλογής. Η αψήφιστη ψήφος δεν είναι τζάμπα, ο λογαριασμός έρχεται πάντα στο τέλος και παραφουσκωμένος.