Με τον χθεσινό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ολοκληρώθηκε η αποδοκιμασία της κυβέρνησης από το εκλογικό σώμα. Αποδείχθηκε επίσης ότι οι ψηφοφόροι, πέρα από τις όποιες προτιμήσεις σε πρόσωπα, απάντησαν αυτές τις δύο Κυριακές σε ένα και μόνο ερώτημα: Ναι ή όχι στην κυβέρνηση.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Οι πολίτες δεν έστειλαν με την ψήφο τους απλώς ένα μήνυμα δυσαρέσκειας. Ζήτησαν από το κυβερνών κόμμα να αποχωρήσει από την εξουσία. Ο χρόνος για μια κυβέρνηση που ξεκίνησε τη θητεία της με τις καλύτερες των υποσχέσεων τελείωσε χθες. Είναι φανερό εξάλλου πως προτού καταδικαστεί η κυβέρνηση στην κάλπη είχε καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών.

Η καταδίκη αυτή όμως δεν καθιστά άνευ σημασίας τις εθνικές εκλογές. Στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις κάλπες, τις τέταρτες μέσα σε έναν μήνα κι έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια εκλογικής «ξηρασίας», θα φανεί εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν λάβει το δικό τους μήνυμα. Εάν έχουν αντιληφθεί ότι στο πρόσωπο της κυβέρνησης οι πολίτες αποδοκίμασαν τον πληθωρισμό υποσχέσεων, την παλαιοκομματική λογική και τη ρουσφετολογική αντίληψη, την αμετροέπεια και την αλαζονεία.

Οι εθνικές εκλογές διατηρούν από αυτήν την άποψη την κρισιμότητά τους. Οχι  μόνο επειδή τίποτε δεν τελείωσε με τις χθεσινές εκλογές. Αλλά κι επειδή τίποτε δεν θα έχει τελειώσει την επομένη των εθνικών εκλογών. Οι πολίτες τιμώρησαν αυστηρά τη σημερινή κυβέρνηση. Και γι’ αυτό είναι βέβαιο πως θα είναι εξίσου αυστηροί με την επόμενη.