Την πρόωρη μεταβίβαση του 16% των μετοχών του ΟΛΠ πριν από την ολοκλήρωση των επενδύσεών της το 2021, ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ η κινεζική COSCO, η οποία είχε εξαγοράσει το 51% του λιμανιού το 2016.

Τότε οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει την εξαγορά κι επιπλέον ποσοστού ώστε οι Κινέζοι να ελέγχουν το 67%, δεσμευόμενοι όμως να υλοποιήσουν υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293,7 εκατ. ευρώ εντός πενταετίας. Μάλιστα η COSCO έχει καταθέσει σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) 88 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο πριν συμφωνηθεί η μεταβίβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του γραπτού αιτήματος της COSCO, εκπρόσωποί της συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη και με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου κι εξήγησαν τους λόγους για την πρόωρη εξαγορά του 16%. Πηγές θέλουν τους Κινέζους να υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις υποχρεωτικές επενδύσεις εξαιτίας των εμποδίων που έχουν τεθεί στις αδειοδοτήσεις από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης των Λιμανιών (ΕΣΑΛ). Από τα 293,7 εκατ. ευρώ, η COSCO έχει καταφέρει να επενδύσει μόλις 70 εκατ. ευρώ για την αγορά νέας μεγάλης πλωτής δεξαμενής, τις επισκευές στις σταθερές δεξαμενές, την απόκτηση μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού, αλλά έχει κάνει και επενδύσεις που αφορούν τον νέο προβλήτα πετρελαιοειδών. Ετσι, ζητούν την εξαγορά του μεριδίου του 16% να έλθει πιο μπροστά.

Υπενθυμίζεται δε ότι η κινεζική πλευρά έχει προσθέσει σε αυτές τις επενδύσεις και άλλες ύψους 318 εκατ. ευρώ, ενώ το θέμα των καθυστερήσεων είχε τεθεί και σε πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για το Πεκίνο.

Η COSCO έχει προειδοποιήσει για προσφυγή σε διαιτητικό δικαστήριο, ενώ πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων σημειώνουν στα «ΝΕΑ» πως ναι μεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από τον επενδυτή, ωστόσο δεν έχει συζητηθεί και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει διαπραγμάτευση. Oι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι απαιτείται κυβερνητική απόφαση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπλέον, το Δημόσιο αν εγκρίνει τέτοια μεταβίβαση σημαίνει ότι θα χάσει σημαντικά μερίσματα που αποκτά κάθε χρόνο από τον ΟΛΠ.