Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στο Παρίσι και στο Βερολίνο μεταβαίνει σήμερα, παραμονή της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η Τερίζα Μέι προκειμένου να παρακαλέσει τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ για μια μικρή παράταση του Brexit, με το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες με τους Εργατικούς έχουν σοβαρές πιθανότητες να καταλήξουν σε συμφωνία. «Αυτό είναι προφανώς ένα ξεχωριστό ευρωπαϊκό συμβούλιο επικεντρωμένο ειδικά στο Brexit» δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος της Μέι. «Η πρωθυπουργός υπέβαλε ένα σαφές αίτημα για παράταση και έχει σημασία να παρουσιάσει το σκεπτικό πίσω από αυτό».
Η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει ζητήσει μία παράταση του άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου, αλλά το ίδιο αίτημα είχε απορριφθεί τον προηγούμενο μήνα και κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα προτιμούσαν αντ' αυτής να χορηγήσουν μια μεγαλύτερη παράταση περίπου ενός έτους, ενδεχομένως με μια ρήτρα διακοπής αν το Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώσει κάποια συμφωνία στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αν δεν δοθεί παράταση, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ την Παρασκευή χωρίς συμφωνία. Ο μόνος τρόπος να εμποδιστεί αυτό θα ήταν να ψηφίσουν οι βουλευτές υπέρ μίας ανάκλησης του άρθρου 50.
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ. Ο Μακρόν είναι μία από τις βασικές φωνές, μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, που ζητούν να παρουσιάσει η Μέι έναν ξεκάθαρο σκοπό για μια παράταση, που θα μπορούσε να είναι η διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να επιχειρηματολογήσει πως οι συνομιλίες με τους Εργατικούς αποτελούν επαρκή λόγο για μια σύντομη καθυστέρηση.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, συντηρητικοί υπουργοί μιλούν για μεγάλες πιθανότητες συμβιβασμού με τους Εργατικούς, με την Ντάουνινγκ Στριτ να καθιστά σαφές πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι ανοιχτή στην τροποποίηση της πολιτικής διακήρυξης προκειμένου να προσυπογράψει μια μορφή τελωνειακής ένωσης. «Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς συνεχίζονται» δήλωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Ράιτ. «Και όλοι πρέπει να συμβιβαστούν - όχι μόνο η κυβέρνηση. Ολοι πρέπει να βρούμε έναν δρόμο εμπρός». Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ωστόσο, ο Κιρ Στάρμερ, δήλωσε πως οι Εργατικοί περιμένουν από την κυβέρνηση να μετακινηθεί σε ζητήματα όπως η τελωνειακή ένωση. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης» επεσήμανε.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ. Ταυτόχρονα, η Μέι αντιμετωπίζει έντονη πίεση από μέλη της κυβέρνησής της και συντηρητικούς βουλευτές που στηρίζουν το Brexit να μη συμβιβαστεί στο θέμα της τελωνειακής ένωσης. Εχει δεχθεί επίσης σημαντική κριτική για την απόφασή της να συνομιλήσει απευθείας με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο Μπόρις Τζόνσον χρησιμοποίησε τη στήλη του στην «Daily Mail» προκειμένου να πει ότι οι βουλευτές των Τόρις δεν θα επιτρέψουν στη Μέι να «παραδοθεί» στον ηγέτη των Εργατικών. «Αν το ΗΒ δεσμευόταν να παραμείνει στην τελωνειακή αγορά, αυτό θα καθιστούσε απολύτως κενό περιεχομένου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Αλλοι ανησυχούν περισσότερο για την ιδέα μιας μεγάλης καθυστέρησης του Brexit, που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Για μένα, το σημαντικό είναι να φύγουμε, να το κάνουμε γρήγορα, να μην εγκλωβιστούμε στη διεξαγωγή ευρωπαϊκών εκλογών» δήλωσε η υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Πένι Μόρνταουντ. «Το Brexit είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε ώστε να φτάσουμε εκεί όπου ήθελε το κοινό, να έχουμε δηλαδή μεγαλύτερο έλεγχο επί των νόμων, των συνόρων, της οικονομίας και του εμπορίου μας και να έχουμε μια ανεξάρτητη εμπορική πολιτική».