Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τα 21 της και πρώην γραμματέας, σήμερα είναι υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 10/8/2018 ο Παύλος Πολάκης καταγγέλλει ότι την περίοδο 2007-2014 «φαγώθηκαν» 90.000.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ και διερωτάται με ανακοίνωση «σε ποιες offshore, σε ποιες βίλες, σε ποια κότερα, σε ποιες διαφημιστικές εκστρατείες, σε ποιους λογαριασμούς μαύρου προεκλογικού πολιτικού χρήματος κρύφτηκαν;». Είκοσι μέρες μετά την ανακοίνωση Πολάκη έγινε κι αυτή υπουργός, οπότε θα έχουν την ευκαιρία να το συζητήσουν εκ του σύνεγγυς.

Αγγελος Τόλκας

Ο νέος υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που ακολούθησε τον Θάνο Μωραΐτη στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Παπανδρέου (της μνημονιακής, νεοφιλελεύθερης κ.λπ.). Αυτό που προκάλεσε περισσότερη εντύπωση στο αριστερό ακροατήριο είναι ότι υπουργοποιήθηκε ως προοδευτικό «άνοιγμα» παρότι ήταν εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν καν ξεφουσκώσει πλήρως η φοβερή πολιτική πόλωση που προκάλεσε.

Βασίλης Κόκκαλης

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν από τις μεγάλες μεταγραφές της συγκυβέρνησης μετά την αποχώρηση, από αυτήν, από τους ΑΝΕΛ. Ξεχώρισε για πρώτη φορά κοινοβουλευτικά στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης, όταν χαρακτήρισε «πηγή του κακού» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άσκησε κριτική επί του σκεπτικού της, είπε πως οι ΑΝΕΛ «σεβόμαστε τα δικαιώματα αρκεί να μην παραβλάπτουν δικαιώματα άλλων» και το εξήγησε παραπέμποντας στην «προαγωγή του Εθνους», την προστασία της μητρότητας και τα δικαιώματα του παιδιού.

Παναγιώτης Κουρουµπλής

Είναι μια ειρωνεία της ζωής ότι ο τέως υπουργός Ναυτιλίας συνυπήρξε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον κ. Παπαγγελόπουλο, που είχε παρέμβει, ως

προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, το 2004, για το σκάνδαλο Πόρτο Καρράς, που οδήγησε στη διαγραφή του κ. Κουρουμπλή από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, μαζί με 9 ακόμη βουλευτές που είχαν συνυπογράψει την τροπολογία Πάχτα. Επανεξελέγη το 2010, ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, το 2011 καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο και την επόμενη χρονιά εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταγγέλλουν μαζί τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ.

Χρήστος Σπίρτζης

Ο υπουργός Υποδομών ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από τα μικράτα του και συνδικαλιστής στο ΤΕΕ, όπου εξελέγη πρόεδρος το 2010. Λίγο αργότερα έγινε αντιμνημονιακός, ίδρυσε μαζί με άλλους παπανδρεϊκούς συνδικαλιστές τη Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση, ώσπου τον Ιανουάριο του 2015 ξάφνιασε αρκετούς πρώην συντρόφους του όταν ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Υποδομών. Εδωσε διαπιστευτήρια αριστεροσύνης κρεμώντας ένα πορτρέτο του Βελουχιώτη και ξηλώνοντας προστατευτικές μπάρες στην Αθηνών – Λαμίας (καταπατώντας δύο νόμους και μία απόφαση του ΣτΕ) κι επιβραβεύθηκε με τη συμπερίληψη στη λίστα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Εκτοτε ψήφισε κι αυτός μνημονιακούς νόμους, αλλά με την ευλογία του Αρη, βεβαίως βεβαίως.

Τέρενς Κουίκ

Ο πολυταξιδεμένος υφυπουργός Εξωτερικών της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τον χώρο της Δεξιάς και είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με τον συνδυασμό του Μιλτιάδη Εβερτ. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει απασχολήσει με αμφιλεγόμενες απόψεις, όπως αυτή που είχε εκφράσει σε εκπομπή του στο Kontra channel για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου, όπου αναπαρήγαγε μια θεωρία συνωμοσίας για τους Εβραίους: «Καλά, δεν φαντάζομαι ότι είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν επειδή πήγαν και κουτούλησαν επάνω δυο αεροπλάνα. Εχουμε δει τα σχετικά ντοκιμαντέρ που λένε ότι ήταν μια υπονόμευση από μέσα. Δεν θα αρχίσω την κουβέντα πώς είναι δυνατόν από τους 3.000 νεκρούς να μην υπάρχει ισραηλινός. Αυτό αφήστε το να το ψάξει ο ιστορικός του μέλλοντος». Ο κ. Κουίκ ήταν, ως γνωστόν, από τους μεγάλους πολέμιους του «ξεπουλήματος της Μακεδονίας μας».

Κατερίνα Παπακώστα

Τον πιο βαρύ χαρακτηρισμό για την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη της προοδευτικής διακυβέρνησης και πρέσβειρας της «καραμανλικής σχολής σκέψης» τον έχει κάνει ο ιστότοπος του ΣΥΡΙΖΑ, Left.gr, σε παλιά ανάρτηση στην οποία τη χαρακτήριζε «Ζαρούλια της ΝΔ». Η ανάρτηση αναφερόταν στην επιμονή της κ. Παπακώστα να χρησιμοποιεί τον όρο «λαθρομετανάστης», σε φράσεις που αναβλύζουν προοδευτική κομψότητα, όπως το γνωστό «εισρέουν κατά χιλιάδες στα σύνορα σαν κατσαρίδες». Οταν υπουργοποιήθηκε η κ. Παπακώστα, το Left.gr άλλαξε τον τίτλο της ανάρτησης.