Την ερχόμενη Πέμπτη, εκτός απρόοπτου, ο Πιερ Μοσκοβισί θα βρεθεί για μία ακόμα φορά στην Αθήνα. Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Forum των Δελφών, αλλά πριν βρεθεί στο συνέδριο οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα περάσει μια βόλτα από το κέντρο της Αθήνας, όπου δεν αποκλείονται συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, αν δεν κάνω λάθος, είναι η τρίτη φορά που θα μας επισκεφθεί ο Πιερ, αλλά από τότε μέχρι τώρα αρκετά δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος έσταζε μέλι το καλοκαίρι ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, την τελευταία φορά που ήρθε – στα μέσα Ιανουαρίου – έβγαλε κίτρινες, προειδοποιητικές, κάρτες εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Οι κάρτες αυτές έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες γιατί ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα δεν κλείνει και παρότι η Κομισιόν θέλει να βγάλει μια θετική έκθεση για την Ελλάδα, πρέπει και η… Αθηνά να κουνήσει το χέρι της. Και δεν το κουνάει επαρκώς, ιδίως στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Οι πληροφορίες λένε πως οι θεσμοί θα περιμένουν έως το τέλος της εβδομάδας για να γράψουν την έκθεση. Μετά πιάνουν χαρτί και μολύβι γιατί στις 27 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δημοσιευθεί. Αν δεν έχει προλάβει η κυβέρνηση μέχρι τότε να κλείσει τα προαπαιτούμενα, υπάρχει και η παράταση. Μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, ό,τι κλείσει θα μετρήσει. Αν χαθεί και η 11η του μηνός – βασικότερο πρόβλημα το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη – πάμε για Απρίλιο. Στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Κανένας δεν το θέλει. Ούτε οι «μέσα» ούτε οι «έξω». Επομένως αντιλαμβάνομαι πως το μήνυμα που θα κομίσει ο Μοσκοβισί θα έχει ιδιαίτερη σημασία.