Το ύφος της εξουσίας, όπως είναι γνωστό σε όλους, διαμορφώνει και κοινωνικό ήθος. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση αυτή έχει σοβαρό πρόβλημα ύφους. Εχει ένα ύφος που δυστυχώς δίνει το χείριστο δυνατό παράδειγμα για το ήθος του πολιτικού συστήματος σε μια εποχή που είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική.

Τα παραδείγματα είναι πλείστα όσα. Είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο δημόσιος λόγος του οποίου προσβάλλει τον πολιτικό μας πολιτισμό. Η δημοκρατία επιτρέπει την οξύτητα, αλλά υπονομεύεται από τις ύβρεις, τις προσβολές και τη χυδαιολογία. Αλλά είναι και ο πρώην υπουργός Αμυνας, που όχι μόνο δημοσίως αλλά και ιδιωτικώς χρησιμοποιεί ένα λεξιλόγιο που απάδει σε δημοκρατική χώρα: φράσεις όπως «μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω» και «τώρα θα απολογηθείς για τα 24.000.000 ευρώ, αλήτη» που απηύθυνε με μηνύματα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών δεν παραπέμπουν σε κυβέρνηση, αλλά σε υπόκοσμο.

Μια κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει ή να αποτύχει στην αποστολή της. Δεν έχει όμως δικαίωμα να μετατρέπει τη δημόσια ζωή σε βούρκο. Η εξουσία οφείλει να διασφαλίζει ένα επίπεδο διαλόγου στον δημόσιο βίο και να τηρεί τα προσχήματα. Η τήρηση των προσχημάτων εξάλλου είναι προϋπόθεση καλής λειτουργίας της δημοκρατίας. Κι ας μην αυταπατάται κανείς. Το λαϊκό δεν είναι ποτέ χυδαίο. Κι ο βούρκος είναι πάντα βούρκος.