Στροφή με όχημα την «κοινωνική ατζέντα» επιχειρεί πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Πρωθυπουργός στοχεύει σε αλλαγή του κλίματος και στην αποφόρτιση της έντασης που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα. Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -όπου και αναμένεται να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού – αποτελεί κομβικό σημείο στην κυβερνητική επιχείρηση να προβληθούν θετικά μέτρα με κοινωνικό αντίκτυπο, με τα οποία επίσης θα επιδιωχθεί ο διεμβολισμός στο κεντροαριστερό ακροατήριο.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, εξάλλου, δίνει μεγάλη σημασία στο πακέτο των μέτρων που θα θεσμοθετηθούν την προσεχή περίοδο και θα αποτελέσει το πολιτικό και επικοινωνιακό εργαλείο της στην προσπάθεια να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να βρει η κυβέρνηση ζωτικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν και μιλάνε για «δεύτερη ΔΕΘ» που θα σηματοδοτεί ουσιαστικά και την πλήρη μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα, ενώ τονίζεται από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ότι δομικό στοιχείο της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η αναδιανομή.

Υπό τη σκιά και των μετρήσεων, αλλά και με βασική αρχή στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από την οικονομία και την κοινωνική πολιτική, θα γίνουν και οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύουν σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας, δηλαδή, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας έως την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. Στο πακέτο μεταξύ άλλων υπάρχει και η ρύθμιση για τις 120 δόσεις – παρά τις ενστάσεις των θεσμών – με στόχο να καλυφθούν όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σε αυτήν την κατηγορία θα δοθεί έμφαση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και στις βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστικού για τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση. Την κυβερνητική στροφή προδιαγράφει ο Αλέξης Τσίπρας και με άρθρο του στο «Economist», αναφέροντας ότι η φετινή χρονιά «θα σημάνει την αφετηρία μιας νέας Ελλάδας, της Ελλάδας των ανθρώπων της, της Ελλάδας των πολλών».

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Επί των αμιγώς πολιτικών κινήσεων του Πρωθυπουργού θα υπάρξει και η αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο σήμερα θα συνεδριάσει για τελευταία φορά με την παρούσα σύνθεση. Ο ανασχηματισμός είναι ζήτημα των επόμενων ημερών, πιθανότατα έως το τέλος της εβδομάδας ή θα υπάρξει ολιγοήμερη μετάθεση των αλλαγών, λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Τουρκία στις 5 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι να δοθούν ευκαιρίες και σε άλλα, νέα πρόσωπα, ενώ ο ανασχηματισμός θα έχει και έντονο κεντροαριστερό πρόσημο, στο πλαίσιο της επιχείρησης πολιτικής διεύρυνσης, αλλά και θα γίνει προσπάθεια να τοποθετούν βουλευτές που θα σηματοδοτούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη περισσότερων νομών.

Επίσης, θα προχωρήσει και το σχέδιο για τη δημιουργία ενός μετώπου προοδευτικών δυνάμεων με έμφαση και τη συμμαχία και συμπόρευση με πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι ενδεικτική και η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού το απόγευμα σε εκδήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, με τίτλο «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη». Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν και τα μηνύματα που θα στείλει ο Τσίπρας στον χαιρετισμό του, ειδικά μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων και διαμορφώνει το πεδίο συνάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεων από την Kεντροαριστερά.