Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Ρωσία είχε ολοκληρώσει τις τελικές δοκιμές ενός «αόρατου» νέου υπερηχητικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, του «Avangard», αποκαλώντας τον «το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο» για τη χώρα του. Ο ρώσος πρόεδρος μοιάζει να ανεβάζει ταχύτητα στην ολοένα και συχνότερη καταστροφολογική ρητορική του: πρέπει άραγε να προετοιμάζεται ο κόσμος για μια πυρηνική σύγκρουση;

Την περασμένη χρονιά, ο Πούτιν μίλησε για μια «πυρηνική αποκάλυψη» περισσότερο από ό,τι έχει κάνει οποιοσδήποτε δυτικός ηγέτης την τελευταία δεκαετία, κάνοντας κάποιους να εικάσουν ότι μπορεί να απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν όμως έχει επιρρίψει την ευθύνη για τον κίνδυνο μιας καταστροφικής έκβασης στη Δύση, παρουσιάζοντας την υποθετική χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ως εκδίκηση ή αντίποινα.

«Η Ρωσία θα ήταν το θύμα» και «ο επιτιθέμενος πρέπει να γνωρίζει πως η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη», είπε για παράδειγμα τον περασμένο Οκτώβριο στη Λέσχη Συζητήσεων του Βαλντάι. Παρότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν μια «παγκόσμια καταστροφή», είπε, τουλάχιστον οι Ρώσοι θα «πήγαιναν στον παράδεισο» ως «μάρτυρες», ενώ οι επιτιθέμενοι, χωρίς «χρόνο να μετανοήσουν», «απλώς θα πέθαιναν».

Η καταστροφολογική ρητορική του Πούτιν έχει απήχηση στους υποστηρικτές του. Για παράδειγμα, ο Αλεξάντερ Πρόκανοφ, ένας υπερεθνικιστής συγγραφέας που έχει παρομοιάσει τον Πούτιν με μεσσία, δήλωσε πως πολλοί συμμετέχοντες στη Λέσχη Συζητήσεων του Βαλντάι διάβασαν ξανά την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, «μόλις επέστρεψαν σπίτι».

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη μνημονεύεται τακτικά στη Ρωσία, με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα την τελευταία δεκαετία. «Πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μη βλέπει ότι πλησιάζουν οι τρομερές ιστορικές στιγμές για τις οποίες μίλησε ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψή του» δήλωσε το 2017 ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι έχουν επίσης αναφερθεί στην Αποκάλυψη. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βάλερι Ζόρκιν έχει αποφανθεί πως το τέλος του κόσμου πλησιάζει και το «μυστήριο της ανομίας βρίσκεται ήδη επί το έργον». Και ο Ντμίτρι Κίσελεφ, η «φωνή του Κρεμλίνου», έχει υποστηρίξει πως η Ρωσία μπορεί να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «ραδιενεργές στάχτες». Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο επικεφαλής του κινήματος Ευρασία και επικεφαλής ιδεολόγος του Κρεμλίνου, αποκαλεί τον Πούτιν «κατέχοντα», έναν ορθόδοξο ηγέτη που αποτρέπει το «βασίλειο του Αντίχριστου», το οποίο ορίζει ως έναν συνδυασμό της δυτικής «παγκοσμιοποίησης, του μεταφιλελευθερισμού και της μεταβιομηχανικής κοινωνίας».

Τους τελευταίους μήνες, το λαϊκό έρεισμα του Πούτιν στη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά, με το ποσοστό της δημοτικότητάς του να πέφτει από το 76% στο 66% το δεύτερο μισό της περασμένης χρονιάς. Ταυτόχρονα, ένα είδος νεομεσαιωνικής σκέψης, επικεντρωμένης στην παλινόρθωση της απολυταρχικής μοναρχίας και την υπεροχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κερδίζει έδαφος στη Ρωσία. Η καταστροφολογική ρητορική του Πούτιν μπορεί στην πραγματικότητα να καθρεφτίζει τη νοοτροπία αυτών των φονταμενταλιστών, που βλέπουν τα πυρηνικά όπλα ως μια «πρακτική λύση» για τα προβλήματα του κόσμου.

Η Ντίνα Καπάεβα είναι καθηγήτρια Ρωσικών στη Σχολή Σύγχρονων Γλωσσών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και συγγραφέας.