Νέες συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό πραγματοποιήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Με κύριο αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα της Μακεδονίας, το «παρών» στην Πλατεία Συντάγματος έδωσαν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Παμμακεδονικών Ενώσεων.

Η ένταση δεν έλειψε όταν μικρή ομάδα κουκουλοφόρων αρχικά εκσφενδόνισε φωτοβολίδα εις βάρος των αστυνομικών και λίγο αργότερα άρχισε να ξηλώνει πεζοδρόμια και να πετάει μάρμαρα στη διμοιρία. Η Αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ και οι διαδηλωτές αποδοκίμαζαν τους κουκουλοφόρους. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνεχώς «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» και «Δημοψήφισμα τώρα», ενώ έψαλλαν τον Ακάθιστο Υμνο. Χωρίς ομιλητές και εξέδρα, το πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή λίγο μετά τις επτά το απόγευμα κρατώντας ελληνικές σημαίες και λάβαρα με το αστέρι της Βεργίνας και παρέμεινε εκεί μέχρι αργά το βράδυ. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ διαδηλωτές που έφτασαν με πούλμαν από τη Βόρεια Ελλάδα κατήγγειλαν ότι υπέστησαν εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο καθώς κατευθύνονταν στην Πλατεία Συντάγματος. Η Αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές.

Με σύνθημα «Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών» και με πικέτες που έγραφαν «Ο λαός ξέρει: ΝΑΤΟ σημαίνει προσφυγιά – πολέμοι», εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας. Χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «μια επικίνδυνη συμφωνία που δεν προωθεί τη φιλία των λαών, αλλά εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και ενισχύει τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, έξω από την οποία έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Ελένη Γερασιμίδου και μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξω από την αμερικανική πρεσβεία έσπευσαν για να διαμαρτυρηθούν και μέλη της ΛΑΕ.

Διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, όπου έλαβε χώρα και μηχανοκίνητη πορεία, στις Σέρρες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Ελλάδος με αίτημα να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί σειρά αδικημάτων, όπως διέγερση, πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος, συμμορία, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής στο Σύνταγμα. Στην αναφορά γίνεται λόγος για ένα «ενορχηστρωμένο σχέδιο κατατρομοκράτησης, υποστηρίζοντας ότι η δράση των κουκουλοφόρων στο συλλαλητήριο δεν ήταν τυχαία, αλλά ενταγμένη σε ένα σχέδιο για να διαλυθεί η συγκέντρωση».

Χθες, ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν οι έξι από τους επτά συλληφθέντες για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής. Διαφωνία ανέκυψε μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέως για την ποινική μεταχείριση του ενός εκ των επτά συλληφθέντων. Πρόκειται για το φερόμενο μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Απέλλα, ο οποίος εμπλέκεται επίσης στην επίθεση στο κοινωνικό στέκι Φαβέλα στο Μικρολίμανο.