Νέα ερωτηματικά δημιουργούνται για τις κινήσεις της Αστυνομίας στη διάρκεια του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής που πνίγηκε στα χημικά, τα οποία έριξαν οι άνδρες των ΜΑΤ. Με βασικό ζητούμενο γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις κουκουλοφόρων με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που κινούνταν με χαρακτηριστική άνεση στην Πλατεία Συντάγματος πριν από τη συγκέντρωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Καθώς και γιατί δεν προχώρησε σε καμία προληπτική ενέργεια για ν’ αποφευχθούν τα επεισόδια αφού, όπως ομολογείται και στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για επιθέσεις από ακροδεξιούς, οι οποίοι έδωσαν από το πρωί βροντερό «παρών» στην περιοχή!

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ. Ομως τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται ύστερα κι από βίντεο που δείχνει 3-4 «κουκουλοφόρους» να κινούνται στο περιστύλιο της Βουλής την ώρα που μια διμοιρία των ΜΑΤ «έπνιγε» τη διαδήλωση με χημικά στα σκαλιά του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 είχε παραδεχθεί ότι οι κουκουλοφόροι που φαίνονται στο επίμαχο βίντεο είναι «άνθρωποι της Aστυνομίας, της υπηρεσίας επισήμων της Βουλής, που εκείνη την ώρα πήραν εντολή να μετακινηθούν». Χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιος ήταν ο λόγος παρουσίας τους στο σημείο εκείνο. Η υπουργός επανήλθε λίγο αργότερα με νέo tweet όπου επέμεινε στη συγκεκριμένη εκδοχή.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριζαν το απόγευμα της Πέμπτης ότι σε διάφορες διαδηλώσεις αλλά και στον χώρο των Εξαρχείων δίνουν το «παρών» εκατοντάδες αστυνομικοί με πολιτικά από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. όπως κι από άλλες υπηρεσίες ασφαλείας. Κι αυτό προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί, να έχουν ευχέρεια κινήσεων, να μεταφέρουν πληροφορίες στο επιχειρησιακό κέντρο για ύποπτες κινήσεις ατόμων, για περιστατικά που συμβαίνουν σε περιφερειακούς χώρους, αλλά και να προχωρούν σε προληπτικές προσαγωγές (σ.σ.: κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία).

ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ. Οι υπαινιγμοί για εμπλοκή κουκουλοφόρων αστυνομικών σε επεισόδια έχουν διατυπωθεί τουλάχιστον 30 φορές την τελευταία εικοσαετία, χωρίς όμως κανένα αντίκρισμα. Από τέτοιου είδους υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. με αστυνομικούς με πολιτικά έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες αστυνομικοί. Είναι δυνατόν, αν ίσχυε ότι οι ίδιοι προκαλούν τα επεισόδια, ένας έστω από αυτούς να μην κατήγγειλε τη «μεθόδευση» και τις παράνομες πράξεις που του ζητούσαν. Σύμφωνα με την ίδια αστυνομική εκδοχή, οι τρεις τουλάχιστον «κουκουλοφόροι» που εικονίζονται στην πάνω πλευρά του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη είναι νεαροί αστυνομικοί που υπηρετούν στην ασφάλεια της Βουλής (σ.σ.: τα στοιχεία τους δηλώνεται ότι είναι γνωστά) κι οι οποίοι είχαν καθήκον επιτήρησης εκείνης της πλευράς του κτιρίου. Αυτοί μαζί με μία άλλη αστυνομικό κινήθηκαν προς την πλευρά της εισόδου της Βουλής για ν’ αποφύγουν τα δακρυγόνα που έριχναν οι άνδρες των ΜΑΤ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει αποσαφήνιση του περιστατικού.

Την ίδια ώρα νέες απορίες προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία με καθυστέρηση τριών ημερών προσπαθεί να δικαιολογήσει το προβληματικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του συλλαλητηρίου. Μια ανακοίνωση που έχει σειρά αντιφάσεων. Οπως αυτό που ανέφερε ότι υπήρχε γνώση της ΕΛ.ΑΣ. για επίθεση στο Κοινοβούλιο. Ομως δεν υπήρξε κανένα μέτρο αποτροπής και πρόληψης, πέρα από τη ρίψη χημικών. Κι είναι χαρακτηριστικό το σημείο της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ. που ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά τις διάφορες αιτιάσεις για τη μη πραγματοποίηση προσαγωγών υπενθυμίζεται ότι αυτές πραγματοποιούνται κατά τρόπο στοχευόμενο και υπό συγκεκριμένες θεσμικές προϋποθέσεις και όχι κατά τρόπο τυχαίο ή βάσει της αμφίεσης ή των χαρακτηριστικών των πολιτών».

Ωστόσο σε δεκάδες περιπτώσεις, όπως η πορεία για το Πολυτεχνείο ή άλλες κινητοποιήσεις αναρχικών, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την τοποθέτηση «τοποτηρητών» που κάνουν προληπτικές προσαγωγές ατόμων. Είναι ενδεικτικό ότι δεκάδες τέτοιου είδους προσαγωγές είχαν υπάρξει τον περασμένο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη από την ΕΛ.ΑΣ. σε μέλη μακεδονικών σωματείων που είχαν προχωρήσει σε κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της τότε επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.