Η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αυτόματα δημιούργησε τον συνειρμό ότι μία αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει και η Τουρκία μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Είχε επιλέξει για το υπουργείο Αμυνας τον δικό της αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα οι τουρκικές εφημερίδες όταν ανακοινώθηκε ότι ο Καμμένος αποχωρεί και τον διαδέχεται ο ναύαρχος Αποστολάκης σχολίασαν κάπως περιπαικτικά ότι ο «Τσίπρας ακολουθεί τη συνταγή Ερντογάν».

Ως υπουργοί Αμυνας και οι δύο πλέον, Αποστολάκης και Ακάρ, θα συναντηθούν και πάλι αρκετές φορές σε διεθνή φόρα, στρατιωτικά συνέδρια και συνόδους του ΝΑΤΟ. Οπως ακριβώς και την τελευταία τριετία που ήταν αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ομως αυτή η παρόμοια πορεία των δύο στρατιωτικών που έφτασαν ο καθένας στο ανώτατο σκαλοπάτι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του και έπειτα ανέλαβαν την πολιτική ηγεσία τους δεν θα πρέπει να δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις ότι έχουν κοινά χαρακτηριστικά και είναι πολλά τα στοιχεία που τους ενώνουν. Κάθε άλλο. Οι δύο υπουργοί Αμυνας μολονότι είχαν και έχουν ιδιαίτερη επικοινωνία μεταξύ τους, έχουν μάλλον περισσότερα που τους χωρίζουν. Διαφορετικές αφετηρίες. Αλλες διαδρομές. Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά με εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες. Ο Ακάρ υπερασπίζεται με φανατισμό την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και του Ερντογάν και πρωτοστατεί σε προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ ο Αποστολάκης από την πρώτη στιγμή έδειξε σαφώς ότι πρεσβεύει το δόγμα του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη Ελλάδας – Τουρκίας. Η ξηρά και η θάλασσα δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που χωρίζουν τον 67χρονο Ακάρ και τον 62χρονο Αποστολάκη. Ο τούρκος υπουργός είναι απόφοιτος της τάξης του 1972, από τη Στρατιωτική Ακαδημία, και του ’73 από τη Σχολή Πεζικού της Τουρκίας. Ξεκινούσε δηλαδή τη στρατιωτική του καριέρα σχεδόν ταυτόχρονα με τις έμπρακτες αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας από την Τουρκία. Φέρεται μάλιστα ότι συμμετείχε και στην εισβολή στην Κύπρο το 1974, μολονότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο βιογραφικό του. Από την άλλη ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποφοιτούσε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1980 με τον βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου ΠΝ, την περίοδο δηλαδή που η Τουρκία είχε ήδη παγιώσει τις προκλήσεις.

Από εκεί και πέρα και οι δύο ακολούθησαν στρατιωτική καριέρα αναλαμβάνοντας πλήθος επιχειρησιακών αποστολών και διοικητικών θέσεων. Ομως ο Αποστολάκης δεν περιορίστηκε στη βασική εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά αποφοίτησε από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και μετεκπαιδεύτηκε σε Βέλγιο και Αμερική (στα σχολεία Advanced Mine Warfare School και Amphibious Warfare School) αποκτώντας έτσι το προσωνύμιο το «βατράχι» που ακόμα τον ακολουθεί. Αλλωστε, ακριβώς τέτοιον καιρό, πέρυσι εξακολουθούσε σε ηλικία 61 ετών να είναι «μάχιμος»· έκανε άλμα με αλεξίπτωτο και κατάδυση σε εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων στη Νέα Πέραμο. Και βέβαια προτού φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2015 να γίνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τώρα υπουργός Αμυνας είχε υπηρετήσει και διατελέσει κυβερνήτης σε πλήθος πολεμικών πλοίων.

Αλλά και ο Ακάρ μέχρι και πέρυσι βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας καθώς είχε τεθεί επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη Συρία. Βέβαια στο βιογραφικό του έχει φροντίσει να υπάρχει και η εμπειρία του από τη διοίκηση σε διεθνές επίπεδο κατά τη θητεία του στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (1997 – 1998) και στην έδρα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας  (2000 – 2002).

Προκλητικές δηλώσεις. Η μόνη φράση που θυμάται κανείς από τον Ευάγγελο Αποστολάκη από την εποχή που ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι η προειδοποίηση (και υπενθυμίζεται ότι δεν ήταν δήλωση αλλά είχε απαντήσει σε ερώτηση) πως «αν ανέβει Τούρκος σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσω». Αντίθετα, τόσο στο διάστημα που ο Ακάρ ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και τώρα που είναι υπουργός, αν επιχειρήσει κανείς να απαριθμήσει τις προκλητικές δηλώσεις του κατά της Ελλάδας θα χάσει τον λογαριασμό. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την κίνηση – πρόκληση ανήμερα την επέτειο των Ιμίων, το 2007, να πλεύσει με πυραυλάκατο κοντά στη βραχονησίδα, τους χάρτες που κατά καιρούς παρουσιάζει με τη δήθεν υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη; Ή τις συνεχείς απειλές του πως δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο; Είναι ολοφάνερο δηλαδή ότι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Αλλωστε με νέες δηλώσεις του που έγιναν κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Χατάι, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε πως η Αγκυρα «δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα βήμα και κανένα τετελεσμένο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, παρά τη μεγάλη διαφορά προσέγγισης των δύο υπουργών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι μεταξύ τους υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας χωρίς μεσολαβητές. Στην πρόσφατη ενημέρωση που είχε κάνει στους στρατιωτικούς συντάκτες ο Ευάγγελος Αποστολάκης, στα τέλη Δεκεμβρίου είχε παραδεχτεί: «Εχω μία ανοιχτή επικοινωνία με τον Ακάρ. Αυτό είναι καλό».

Οι στρατιωτικοί την τελευταία τριετία είχαν αμέτρητα τετ α τετ. Αλλά δεν έμειναν σ’ αυτά. Διατηρούν καλή διαπροσωπική επαφή. Ο Ακάρ για παράδειγμα είχε τηλεφωνήσει στον Αποστολάκη όταν ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν στο νοσοκομείο το καλοκαίρι για να του ευχηθεί περαστικά. Του τηλεφώνησε και τώρα για τα συγχαρητήρια της υπουργοποίησης. Σε κάθε συνάντησή τους βέβαια ο Ευάγγελος Αποστολάκης τα «έψελνε» στον τούρκο ομόλογό του για τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις, αλλά φαίνεται ότι εκτός από καλός κυβερνήτης στη θάλασσα, είναι και μαέστρος της στρατιωτικής διπλωματίας. Εχει καταφέρει να είναι δηλαδή σε ανοιχτή γραμμή με τον Ακάρ, δίαυλος εξαιρετικά σημαντικός για τη σημερινή συγκυρία. Και θα είναι εξαιρετικά απίθανο, ο Αλέξης Τσίπρας στο προσεχές ταξίδι του στην Τουρκία και στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει μαζί του τον Αποστολάκη.