Μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες, έως και στο παρά ένα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η κυβέρνηση θα «κυνηγάει» προαπαιτούμενα. Από τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις ούτε μία δεν είναι πλήρης στο 100%, αλλά ανησυχία δεν φαίνεται να υπάρχει. Τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης όσο και στους κόλπους της Κομισιόν εκτιμάται πως η δόση των 644 εκατ. ευρώ θα ξεκλειδώσει στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν θα απαιτηθεί οι θεσμοί στο μεταξύ να κάνουν τα «στραβά μάτια». Κυβερνητική πηγή προδιέγραψε αδυναμία διορισμού των γενικών γραμματέων στο Δημόσιο εντός χρονοδιαγράμματος επικαλούμενη καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ, στις αποκρατικοποιήσεις η μία παράταση προθεσμίας διαδέχεται την άλλη, τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου κάθε άλλο παρά έχουν μηδενιστεί, όπως προέβλεπε η μεταμνημονιακή συμφωνία, οι θεσμοί δεν είναι ακόμη πλήρως ενημερωμένοι για τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά ούτε και για τα σχέδια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Διάθεση συμβιβασμού όμως φαίνεται να υπάρχει και δεν αποκλείεται για μία ακόμα φορά οι θεσμοί να βάλουν νερό στο κρασί της αξιολόγησης, περιμένοντας έως και το παρά ένα της δημοσιοποίησης της έκθεσης αξιολόγησης στις 27 Φεβρουαρίου.

Προτού καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση (σήμερα στις 5 το απόγευμα το ραντεβού υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν χθες έναν κύκλο επαφών με εκπροσώπους των κομμάτων. Κατά τις πληροφορίες, στις συζητήσεις αυτές μεταφέρθηκε η ανησυχία των θεσμών αναφορικά με ενδεχόμενη δημοσιονομική εκτροπή στους στόχους του προϋπολογισμού, αφενός εξαιτίας των επικείμενων αποφάσεων του ΣτΕ επί αναδρομικών μνημονιακών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και εξαιτίας του προεκλογικού κύκλου με έμφαση στις προσλήψεις. Στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων καταγράφηκε ενιαία θέση για «προσεκτικές αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό, ενώ εκτιμάται ότι θα περάσει η κυβερνητική πρόθεση για  κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Τα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού όμως κατά 10%, τα οποία διακινούσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, εκτιμάται πως δύσκολα θα γίνονταν πραγματικότητα χωρίς ρήξη. Ενα πρώτο σινιάλο για τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται από την Κομισιόν στο τέλος της εβδομάδας. Στον βαθμό όπου εκδοθεί τελικά μια θετική πρώτη ανακοίνωση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να «τρέξει» το εγχείρημα έκδοσης πενταετούς ομολόγου προκειμένου να αντλήσει ποσό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Στο θέμα της εξόδου στις αγορές πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση με τους θεσμούς οι εκπρόσωποι της ΝΔ επανέλαβαν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με την οποία η έξοδος πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.