Την έξοδο από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) συνολικά 2.800 υπαλλήλων και το κλείσιμο περίπου 200 ζημιογόνων υποκαταστημάτων προβλέπει μελέτη για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, η οποία έχει περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Τη σχετική μελέτη, που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων PWC, αναμένεται να συζητήσει την ερχόμενη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης που ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ηδη, ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ (μητρική εταιρεία) ανήλθε το 2017 σε 310,7 εκατ. ευρώ, έναντι 311,7 εκατ. ευρώ το 2016, μειωμένος κατά 0,3%, ενώ οι ζημιές έπειτα από φόρους διευρύνθηκαν, αντίστοιχα, στα 15,9 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το 2016. Τα στοιχεία για το 2018 δείχνουν επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των ΕΛΤΑ, που προϋπολογίζουν και νέα μείωση του κύκλου εργασιών τους για το 2019 με περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού αποτελέσματος.

Η υλοποίηση της μελέτης της PWC αναμένεται να ξεκινήσει ευθύς αμέσως μετά την έγκρισή της από το ΔΣ των ΕΛΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη της PWC εισηγείται το σταδιακό κλείσιμο περίπου 200 ζημιογόνων υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, την ενίσχυση υφιστάμενων καταστημάτων και τη σταδιακή αποχώρηση μέσω κινήτρων εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης με ορίζοντα πενταετίας, συνολικά 2.800 υπαλλήλων.

Σε πρώτη φάση, η μελέτη εισηγείται την άμεση απομάκρυνση 1.806 ατόμων. Ακόμα, στις άμεσες ενέργειες συγκαταλέγεται η απορρόφηση της εταιρείας Ταχυμεταφορών από τα ΕΛΤΑ, προκειμένου να δοθεί έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα και να ενισχυθεί περαιτέρω η εκμετάλλευση του δικτύου.