Προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να δεχτεί φέτος ισχυρό πλήγμα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και των συγκρούσεων στο μέτωπο του εμπορίου έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5% φέτος και κατά 3,6% το 2020. Πρόκειται για υποβάθμιση των προβλέψεων κατά 0,2% και 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Η έκθεση του ΔΝΤ δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τα στοιχεία από την Κίνα που προκάλεσαν αίσθηση, αφού έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών. Η ανάπτυξη της μεγαλύτερης αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο σε 6,4% από 6,5% το τρίτο τρίμηνο. Ολο το 2018 η ανάπτυξη έφτασε το 6,6% που ήταν η χαμηλότερη από το 1990.

Μιλώντας από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χτύπησε καμπανάκι ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να λάβουν τα μέτρα τους – ιδιαίτερα να εντείνουν τις προσπάθειες για μείωση των πολύ υψηλών κρατικών χρεών.

Εμμεση αλλά σαφής ήταν η προειδοποίηση του ΔΝΤ προς την Ιταλία. Το Ταμείο μείωσε σημαντικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναφέροντας ότι εάν εκδηλωθούν νέες προκλήσεις όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, τότε θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού και θα δεχτούν πλήγμα οι τράπεζες.

Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση για την οικονομία της χώρας. Είχε προηγηθεί αυτή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας που έκανε λόγο για ανάπτυξη μόνο 0,6% από 1% που προβλεπόταν πριν από λίγους μήνες. Τις ίδιες ακριβώς προβλέψεις κάνει τώρα και το ΔΝΤ. Ανησυχία υπάρχει επίσης και για τις εξαγωγικές προοπτικές της Γερμανίας λόγω του εμπορικού πολέμου.

Από την εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχτεί πάντως μέχρι τώρα η Κίνα. Επιπλέον, στη χώρα καταγράφεται μείωση της καταναλωτικής δραστηριότητας. Επειδή όμως εκεί παράγουν προϊόντα πολλές εταιρείες, έχουν δημιουργηθεί φόβοι πως μπορεί να επηρεαστούν τελικά αρκετοί κλάδοι, από την τεχνολογία έως τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πλέον οι αγορές εκτιμούν ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να ρίξει αυξημένη ρευστότητα στο σύστημα, σε μια προσπάθεια να μην υποχωρήσουν άλλο και ρυθμοί ανάπτυξης και να μην αρχίσουν να χάνονται πολλές θέσεις εργασίας. Πιο πιθανές παρεμβάσεις αναμένεται ότι θα αφορούν τις δαπάνες για υποδομές και τη μείωση των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.

Πλήγμα έχει δεχτεί στη χώρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς μέχρι τώρα καταγράφονταν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς. Με την κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να εντείνεται όμως, πολλοί καταναλωτές διστάζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, φοβούμενοι για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.