Παρά τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού περί επιστροφής στην κανονικότητα, είναι σαφές πως η οικονομία έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να χαρακτηριστεί «κανονική». Σε καμία κανονική οικονομία η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι απαγορευτική. Σε καμία κανονική οικονομία δεν έχει φορεθεί ο ζουρλομανδύας των πλεονασμάτων. Και καμία κανονική οικονομία δεν βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μία και μοναδική αλήθεια είναι πως η κατάσταση της οικονομίας είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Και το ένα και μοναδικό λογικό συμπέρασμα, πως ο μακρύς δρόμος που έχει να διανύσει ακόμη δεν θα πρέπει να ναρκοθετηθεί από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Αντίθετα, θα πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού τόσο από την κυβέρνηση όσο φυσικά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ένας και μοναδικός τρόπος για να μη ναρκοθετηθεί η πορεία της οικονομίας είναι να μην παραταθεί η αβεβαιότητα μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Είναι αυτό ακριβώς που επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς οι οποίοι παρακολουθούν στενά τα πράγματα. Είναι κι αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική: ο δρόμος προς την πολιτική σταθερότητα περνάει μέσα από τον μονόδρομο των εκλογών. Αλλος τρόπος στις δημοκρατίες δεν υπάρχει.

Μπορεί η κυβέρνηση να απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο χρόνος γι’ αυτήν έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο να προσπαθήσει η κυβέρνηση να σταματήσει το ρολόι. Και εξαιρετικά ωφέλιμο, από την άλλη πλευρά, να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στις κάλπες.