Η ξαφνική παραίτηση του Τζιμ Γιονγκ Κιμ από τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας προσφέρει μια ευκαιρία να αναλογιστούμε για την κατεύθυνση, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα αυτού του 75χρονου θεσμού. Οπως και άλλοι πολυμερείς θεσμοί, η Παγκόσμια Τράπεζα τα τελευταία χρόνια δέχθηκε επικρίσεις για τον ελιτισμό της και για το ότι υποστηρίζει παρωχημένα μοντέλα οικονομικής παγκοσμιοποίησης που έχουν αποτύχει να προσφέρουν οφέλη σε πολλούς. Εγινε επίσης άλλο ένα σημείο γεωπολιτικής αντιπαλότητας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Αναγνωρίζοντας όλα αυτά, υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες του G20 δημιούργησαν τον Απρίλιο του 2017 μια επιτροπή για να προτείνει μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο δημοσιονομικό οικοδόμημα και τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς. Στη συνάντηση του G20 τον Οκτώβριο του 2018, η επιτροπή παρέδωσε έκθεση όπου περιγράφονται τα βήματα «για τη δημιουργία μιας συνεργατικής διεθνούς τάξης για έναν κόσμο που έχει αλλάξει γρήγορα και μη αναστρέψιμα». Η σωστή αποστολή των πολυμερών αναπτυξιακών οικονομικών θεσμών είναι να συμβάλλουν στην επίλυση επειγόντων προβλημάτων μεγάλης κλίμακας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αστικής επέκτασης στην Ιστορία και η διαχείρισή της θα απαιτήσει διπλασιασμό των παγκόσμιων υποδομών μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Οι πολυμερείς θεσμοί θα έχουν επίσης ρόλο να παίξουν στην αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης του αφρικανικού πληθυσμού και στη δημιουργία των θεμελίων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μακριά από τον λιθάνθρακα σε όλον τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εάν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα, ανεργία και οργή τα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ενας υποψήφιος με ηγετικές και διοικητικές ικανότητες, με όραμα, αφοσίωση στην πολυμέρεια των θεσμών και διπλωματικές επικοινωνιακές ικανότητες. Οταν επιλεγεί τον Απρίλιο, θα πρέπει να συμβάλει στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Τράπεζας. Ισως, για πρώτη φορά, θα μπορούσε να είναι γυναίκα, που θα σημάνει μια γενικότερη αλλαγή.