Συμβαίνει πολλές φορές στη χώρα μας να περισσεύει η πολιτικολογία και να λείπει ο πραγματικός πολιτικός λόγος. Συμβαίνει να αποσπά την προσοχή η τρέχουσα επικαιρότητα και να απομακρύνεται η σκέψη από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Και τα πολλά τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη πρόκληση έχει ένα και μόνο όνομα: οικονομία.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το γνωρίζουν πολύ καλά – και κυρίως δεν το ξεχνούν – όσοι παρατηρούν τα πράγματα στη χώρα μας από απόσταση. Τι λένε λοιπόν οι οικονομικοί αναλυτές και οι διεθνείς οίκοι; Οτι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας. Και ότι είναι προς το συμφέρον της προσπάθειας που έχουν καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια οι έλληνες πολίτες η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν.

Το μήνυμα είναι σαφές: κάθε ημέρα πολιτικής αβεβαιότητας που περνά είναι μια χαμένη ημέρα για την οικονομία. Αλλος χρόνος δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ώστε να μην απειλείται συνεχώς το τρένο της οικονομίας με εκτροχιασμό. Η πολιτική ομίχλη που σκεπάζει αυτήν την περίοδο τα πάντα είναι αναγκαίο να διαλυθεί. Το αίτημα εξάλλου έχει γίνει πια πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία: οι έλληνες πολίτες ζητούν να πάρουν τον λόγο για να άρουν με την ψήφο τους το αδιέξοδο. Για να διαλύσουν την ομίχλη.