«Τόσα χρόνια βλέπουμε τον Μπίλι να τα κάνει, χαίρομαι που απλά μπήκα στα παπούτσια του για μια βραδιά».

Τάδε έφη Κώστας Παπανικολάου μετά το τρομερό τρίποντο με το οποίο έστειλε στην παράταση τον αγώνα με την Μπασκόνια, την οποία τελικά νίκησε ο Ολυμπιακός.

«Είναι τιμή μου που είμαι συμπαίκτης του. Είναι θρύλος του μπάσκετ και ένας από τους καλύτερους που έχουν παίξει στο συγκεκριμένο άθλημα. Σημαίνει πολλά για εμένα γιατί μου δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να παίζω. Είναι ανταγωνιστικός και σπουδαίος νικητής. Σου δείχνει πώς πρέπει να είναι η νοοτροπία σου και βοηθάει πολύ. Είμαι χαρούμενος που θα έχω να λέω ότι είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί του. Είναι κάτι που θα λέω: ο Σπανούλης ήταν συμπαίκτης μου».

Τάδε έφη Νίκολα Μιλουτίνοφ, μιλώντας στην Ευρωλίγκα υποτίθεται για τα δικά του επιτεύγματα στο εκπληκτικό του παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Με τον Σέρβο όμως να προτιμά να μιλήσει για τον θρύλο του μπάσκετ και συμπαίκτη του.

«Να ‘σαι πάντα γερός και να συνεχίζεις να μας ταΐζεις» έγραψε στο Ιnstagram την Κυριακή το βράδυ ο Γιώργος Πρίντεζης για το ρεκόρ του κολλητού του στις ασίστ, με φωτογραφία φυσικά από τον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012, όπου μόλις έχει αξιοποιήσει την κορυφαία – από τις εκατοντάδες που έχει δώσει συνολικά στην Ευρωλίγκα – ασίστ του Βασίλη Σπανούλη και με το γνωστό πια πεταχτάρι έδωσε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στον Ολυμπιακό.

«Ναι, αυτή ήταν η καλύτερη ασίστ της καριέρας μου, αυτή μένει αμέσως στο μυαλό και ευτυχώς ο Γιώργος την αξιοποίησε» παραδέχτηκε ο ίδιος ο Βασίλης Σπανούλης το βράδυ της Κυριακής λίγο μετά το (νέο) ρεκόρ του, περνώντας στην πρώτη θέση των κορυφαίων πασέρ επί επαγγελματικού πρωταθλήματος (ΕΣΑΚΕ) από το 1991-92.

Το δικό του στίγμα

Ανήμερα τα Φώτα λοιπόν έλαμψε στο παρκέ του ΣΕΦ ένας παίκτης – φαινόμενο που έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο παγκόσμιο μπάσκετ.

Με επιτεύγματα που θα αναφέρονται για δεκαετίες μετά την αποχώρησή του, η οποία μάλλον θα αργήσει με τον νέο ρόλο που έχει στο γήπεδο, κάτι που μόνο χαρά δίνει στους φίλους του μπάσκετ και κυρίως του θεάματος.

Χαρακτηριστικά και μόνο θα θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής ο Kill Bill είναι:

– Πρώτος συνολικά στις ασίστ στην Ευρωλίγκα

– Δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας πίσω από τον Ναβάρο

– Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα από καταβολής ΕΣΑΚΕ

– Πρώτος συνολικά στις ασίστ στο πρωτάθλημα από καταβολής ΕΣΑΚΕ

-Τρεις φορές πρωταθλητής στην Ευρωλίγκα

– MVP στα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που κατέκτησε το 2009, το 2012 και το 2013

– MVP της Ευρωλίγκας για τη σεζόν 2012-13

– Μέλος της πρώτης ομάδας της Ευρωλίγκας για τα έτη 2011-12, 2012-13 και 2014-15.

Ομως το μεγαλύτερο προσόν αυτού του τεράστιου παίκτη δεν είναι οι αριθμοί και οι τίτλοι, αλλά το πώς μεταλαμπαδεύει σε συμπαίκτες (ακόμα και σε αντιπάλους), και το κυριότερο σε νέα παιδιά, αυτό το πάθος για το παιχνίδι και τη συνεχή προσπάθεια για να είναι ο καλύτερος.

Η πρόκληση

Αλήθεια, ποιος από τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες της γενιάς του θα έφευγε από την πιο επιτυχημένη ομάδα της δεκαετίας (και βάλε) στην Ευρώπη, τον Παναθηναϊκό, και μάλιστα στα ντουζένια του συλλόγου;

Δεν έφυγε επειδή ήθελε να πάρει έστω ένα ευρώ παραπάνω από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά επειδή ήθελε μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή του.

Να πάει στον αιώνιο αντίπαλο και να τον ξανακάνει έπειτα από τόσα χρόνια πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας – το κατάφερε σε χρόνο dt, το 2012, μόλις μία σεζόν μετά την κάθοδό του στον Πειραιά.

Ισως στο κορυφαίο και πιο δύσκολο φάιναλ φορ όλων των εποχών το 2009 στο Βερολίνο, όπου ημιτελικός και τελικός κρίθηκαν (κυριολεκτικά) στο σουτ, ο Παναθηναϊκός πήρε τον μεγαλύτερο (σε βαθμό δυσκολίας τουλάχιστον) ευρωπαϊκό τίτλο του με mvp του φάιναλ φορ τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είχε δίπλα του τότε τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, και όμως ανάμεσα σε αυτούς τους μπασκετικούς κολοσσούς ξεχώρισε και ψηφίστηκε ο καλύτερος.

Διότι αυτός ο αθλητικός του εγωισμός είναι που τον έχει κάνει κορυφαίο όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να τον θαυμάζουν συμπαίκτες και αντίπαλοι.

«Σκέφτηκα, δεν το χάνεις, ρε Βασιλάρα; Μας έχεις στείλει δυο – τρεις φορές. Αλλά το έβαλε. Δείχνει τι ποιότητα έχει και πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Ολος ο κόσμος το καταλαβαίνει, την ποιότητά του και την ικανότητά του» είχε πει ιπποτικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο «αντίο» του στην ενεργό δράση και έμελλε στην τελευταία του φάση να μαρκάρει τον Σπανούλη που έκρινε το πρωτάθλημα (δις τότε) με buzzer beater to 2016.

Και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει.